Azerii din întreaga lume au celebrat astăzi 29 de ani de la proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică. Cu această ocazie, ambasada Azerbaidjanului la Chişinău a organizat o ceremonie la care au participat mai mulți oficiali, printre care ambasadorul Turciei în Moldova, Halil Gurol Sokmensuer, consilierul Președintelui R.Moldovei pentru afaceri externe, Aurel Ciocoi, șeful Congresului Azerbaidjanilor din Moldova (KAM) Elchin Bayramov, dar și alți invitați.

Potrivit unui comunicat al Ambasadei Azerbaidjanului, remis presei, ambasadorul G. Osmanov le-a vorbit oaspeților despre istoria țării, despre faptul că Armenia este responsabilă pentru conflictul din regiunea Nagorno-Karabah, dar și că în Ganja populația și infrastructura civilă, precum și în alte regiuni din Azerbaidjan, au fost supuse unor bombardamente brutale și nediscriminatorii. 
 
La rândul său, ambasadorul Turciei în Moldova H.G. Sokmensuer, a menționat că Turcia, cu țara frățească Azerbaidjan, este o națiune în două state. El a subliniat că Turcia întotdeauna va fi alături de Azerbaidjan, atât în ​​zilele fericite, cât și în cele grele, și a condamnat evenimentele din Ganja și din alte orașe din Azerbaidjan. 

În același timp, consilierul pentru politică externă al președintelui R.Moldovei, Aurel Ciocoi, a declarat că R.Moldova a susținut întotdeauna integritatea teritorială a Azerbaidjanului în conformitate cu dreptul internațional și cu principiile stabilite în Actul final de la Helsinki și este interesat să continue relațiile de prietenie existente între Moldova și Azerbaidjan. Ciocoi a mai adăugat că provocările împotriva civililor sunt inacceptabile.

„La eveniment au fost expuse fotografii ale victimelor atacului cu rachete armene din Ganja și ale distrugerii cauzate de atrocitățile acestora, iar cei prezenți au depus flori în memoria victimelor. Totodată, în cinstea eliberării mai multor localități de sub ocupație, ambasadorul G. Osmanov și alți invitați au plantat opt ​​pini cu referire la steaua octogonală înfățișată pe simbolurile statului - steagul și stema Azerbaidjanului”, se mai arată în comunicatul Ambasadei Azerbaidjanului la Chișinău.