Polițistul de la Inspectoratul de Poliție Florești, răpit în dimineața zilei de 7 octombrie de către mascații așa-zisului KGB transnistrean (ministerul securității de la Tiraspol), și un alt cetățean moldovean răpit de aceleași forțe, au fost eliberați cu puțin timp în urmă, anunță așa-zisul „Minister de Externe” de la Tiraspol printr-un comunicat.

Potrivit comunicatului, „anumite forțe politice din Moldova au încercat să speculeze situația în scopuri electorale”.

„Astăzi, a avut loc o conversație telefonică între președinții Republicii Moldova pridnestrovene și Republica Moldova, în cadrul căreia interlocutorii și-au confirmat aderarea reciprocă la principiile dialogului constructiv și al umanității. Respectând solicitările părții moldovenești, instituțiile de aplicare a legii transnistrene s-au abținut de la alegerea unei măsuri preventive sub formă de arestare în raport cu reprezentanții forțelor de securitate moldovenești care au fost eliberați din arest”, transmite pretinsul Minister de Externe din stânga Nistrului.

Amintim că, incidentul cu polițistul a avut loc în zona de securitate, în orașul Camenca, din stânga Nistrului.  Ulterior, Ministerul Afacerilor Interne s-a autosesizat și a mobilizat forțele disponibile pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și întreprinde toate măsurile de identificare a locului aflării și eliberarea angajatului Poliției. Astăzi, MAI a confirmat faptul că în această noapte forțele separatiste au percheziționat casa ofițerului IP Florești, Andrei Amarfi, și că acțiunea a fost ilegală.

Serviciul de Informații și Securitate a anunțat mai apoi că i-a identificat pe cei care au participat la răpirea polițistului.

Pe marginea acestui caz Procuratura din Florești a inițiat un dosar penal pentru „răpirea unei persoane”și „uzurparea de calități oficiale” din Codul Penal al Republicii Moldova. Astăzi, PG a dispus retragerea din gestiunea Procuraturii raionului Florești a dosarului și transmiterea către PCCOCS pentru continuarea urmăririi penale.

Subiectul a fost adus în atenția mediatorilor în formatul 5+2, Oficiul CoE în Republica Moldova și Reprezentanței ONU în Republica Moldova și va fi abordat de către Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control în ședința de săptămâna aceasta a CUC.

De menționat că, deputatul Platformei DA și ex-președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, a anunțat astăzi că, pe 7 octombrie a fost reținut de separatiștii transnistreni și Andrei Glijin, cetățean al Republicii Moldova, originar din localitatea Kuzmin, raionul Camenca, învinuit, de asemenea, de spionaj. Ulterior MAI a confirmat.

Amintim că, Platforma DA a anunța că va înainta moțiune simplă asupra domeniului de activități al MAI și cere exprimarea votului de neîncredere directorului SIS. Decizia Platformei DA de a înainta aceste documente vine în contextul abuzururilor regimului separatist, inclusiv răpirea polițistului de la Florești.