Consiliul Coordonator al Audiovizualului a votat azi prelungirea de drept a licenței de emisie pentru postul de televiziune AccentTV, afiliat Partidului Socialiștilor și președintelui RM, Igor Dodon.

Directorul general al AccentTV, Stanislav Vîjga, a declarat azi, în cadrul ședinței CCA, că este de acord că postul de televiziune a admis mai multe încălcări, însă concluziile au fost trase și, pe viitor, conducerea AccentTV nu le va repeta.

Trebuie să fim echidistanți vis-a-vis de toți... Propun să mai acordăm o șansă acestui post TV, să încearcă să repare greșelile”, a declarat membrul CCA Artur Cozma.

Cu opinia dată nu au fost de acord membrii CCA Mariana Onceanu-Hadârcă și Olga Guțuțui.

Nu voi susține prelungirea licenței”, a menționat Guțuțui.

Propun să delimităm licențele de emisie prin cablu și multiplex. Acest post TV nu corespunde standardelor jurnalistice, nu este unul independent pentru a fi în multiplex. Sunt de acord ca acest post să existe prin cablu”, a declarat Onceanu-Hadârcă, însă propunerea sa nu a fost acceptată de alți colegi.

Vicepreședintele CCA, Nicolae Damaschin, a amintit multiplele derogări de la prevederile Codului Audiovizualului, însă a menționat că, în cazul neprelungirii, Consiliul va fi criticat de reprezentanții societății civile și de clasa politică.

Îmi este greu să iau o decizie, poate pe parcurs voi decide”, a spus el.

Membra CCA, Olga Barbălată, a propus colegilor să respecte „pluralismul, diversitatea lingvistică și diversitatea de opinii”.

Un alt membru al Consiliului, Iurie Colesnic, a declarat că, chiar dacă va vota pentru prelungirea licenței de emisie, acestă decizie a fost una complicată.

O să mă condamn, n-o să fiu împăcat cu ceea ce difuzați”, a spus el.

Președintele CCA, Dinu Ciocan, i-a preîntâmpinat pe reprezentanții AccentTV să fie mai atenți la materialele difuzate și să nu creadă că Consiliul „va închide ochii” asupra încălcărilor admise.

Ceea ce se petrece la voi în emisiunile informativ-analitice este grav. Acest lucru s-a demonstrat foarte bine în perioada electorală. Ași fost pe muchia suspendării licenței de emisie”, a declarat el.

Cu votul a 7 membri din cei 9 prezenți la ședință, postului de televiziune AccentTV i-a fost prelungită licența de emisie pentru următorii 7 ani.

Precizăm că, anterior, presa a scris că proprietarul postului de televiziune AccentTV este Vadim Ciubara, care figurează în unele comunicate de presă al partidului rus „Spravedlivaya Rossia” în calitate de consilier al PSRM.