Premierul Ion Chicu a prezidat o ședință de lucru, în cadrul căreia s-a discutat despre măsurile necesare de întreprins în vederea înlăturării consecințelor incendiului devastator care a distrus clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Șeful IGSU, Mihail Harabagiu a informat premierul că incendiul a fost lichidat în totalitate. La momentul actual, se iau măsuri de înlăturare a pericolului existent, evacuarea bunurilor rămase, a documentelor contabile și colecției din bibliotecă.

În următoarele zile va fi efectuată expertiza tehnică a pereților clădirii, iar în dependență de rezultate, se va decide asupra următoarelor scenarii: demolare sau restabilire a edificiului. În cazul deciziei de demolare completă, aceasta va fi efectuată până la iarnă.

Participanții la ședință au discutat despre asigurarea activității de mai departe a colectivului artistic al Filarmonicii. A fost identificat un spațiu temporar pentru activitățile și repetițiile ansamblurilor și Orchestrei Filarmonicii Naționale în incinta Palatului Național „Nicolae Sulac”, (str. A. Pușkin nr.24) și Palatului Republicii.

Ministerul Educației Culturii și Cercetării va lansa în scurt timp un amplu proces de consultări cu societatea privind viitorul proiect al Filarmonicii Naționale. În urma consultărilor, se va anunța concursul pentru elaborarea proiectului tehnic al noului obiectiv cultural și vor fi demarcate lucrările de construcție.  

Premierul a menționat că Guvernul va aloca resursele necesare pentru înlăturarea consecințelor acestei tragedii. Oficialul a mai declarat că a primit mai multe mesaje de sprijin din partea cetățenilor și ambasadorilor acreditați în țara noastră, care și-au manifestat intenția de a contribui la edificarea patrimoniului cultural.

 „Un asemenea edificiu este greu de restabilit doar din bani publici, dar cetățenii Republicii Moldova trebuie să-și recapete Filarmonica. Vom aloca mijloace financiare pentru înlăturarea tuturor consecințelor acestei tragedii. Mă bucură solidaritatea, sprijinul și încurajarea din partea cetățenilor noștri, a partenerilor externi, iar în aceste clipe trebuie să rămânem consolidați pentru o cauză nobilă”, a precizat premierul Chicu.

 În acest sens, a fost deschis un cont bancar pentru transferul mijloacelor băneşti sub formă de donație pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. Detalii cont, pe link-ul de mai jos. 

Detalii: Ministerul Finanțelor a deschis un cont pentru donații destinate reconstrucției Filarmonicii Naționale