Secretarul general al Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei, a fost plasat în arest la domicliu după ce și-a recunoscut vina în dosarul delapidării 30 de hectare de pământ de la Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din comuna Stăuceni.

Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de reprezentantul Procuraturii Generale, Maria Vieru, care a adăugat că pe data de 16 februarie urmează să aibă loc o nouă ședință de judecată în acest dosar. 

Amintim că dosarul penal asupra fostului secretar general al Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei, a fost trimis instanţei de judecată la mijlocul lunii decembrie 2016. Procuratura Anticorupţie a finalizat urmărirea penală pe acest caz, relevând în acţiunile inculpatului coparticiparea la comiterea traficului de influenţă, pentru care legea o pedeapsă de până la 6 ani închisoare.

La începutul lunii decembrie 2016, în acest dosar, 12 persoane, printre care actuali funcţionari, antreprenori, jurişti şi avocaţi, au fost reţinute, iar ulterior arestate. Cei în cauză sunt învinuiţi că ar fi constituit o schemă prin care au încercat să înstrăineze mai bine 30 de hectare de teren care a aparţinut, cu drept de proprietate, Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din comuna Stăuceni.

Potrivit datelor urmăririi penale, învinuiţii ar fi luat în arendă, pe un termen de 30 de ani, terenul, după care, schimbîndu-i destinaţia din extravilan în intravilan, au încercat să parceleze lotul şi să-l comercializeze unor terţe persoane. Pentru a obţine decizii favorabile în scopul realizării intenţiilor lor, ei ar fi mituit diferiţi funcţionari cu diverse sume de bani.

Potrivit materialelor cauzei penale, fostul secretar general al CSS a pretins şi primit 13000 euro, susţinând că are influenţă asupra unor judecători şi poate să-i determine să pronunţe o hotărâre favorabilă grupului de persoane ce doreau înstrăinarea celor peste 30 de hectare de terenale Colegiului de Vinificaţie şi Viticultură din com.Stăuceni.

Fiind audiat de procurori, fostul secretar general al CSS şi-a recunoscut vina, încheind cu procurorii acord de recunoaştere a vinovăţiei.

Urmărirea penală în privinţa complicilor acestuia continuă, urmînd ca în scurt timp şi ei să fie deferiţi justiţiei.