Astăzi, 21 septembrie, a fost dat startul Festivalului filmului francofon din R.Moldova. În discursul său din cadrul lansării ediției din acest an, Ambasadorului Franței în R. Moldova, Pascal Le Deunff, a remarcat că evenimentul este unul emblematic. Anul acesta Festivalul se desfășoară într-un format neobișnuit din cauza pandemiei de COVID-19.

„Festivalul filmului francofon este deja la cea de-a 19-a ediție. Un eveniment cultural emblematic în Moldova! În fiecare an, ne dăm întâlnire în cadrul acestui festival pentru a trăi împreună momente unice din cinematografia francofonă, explorând o selecție de filme reînnoită și variată. Pandemia care ne lovește și care, din păcate, nu încetinește, ne-a obligat anul acesta să adoptăm un format neobișnuit. Filmele din cadrul Festivalului vor fi derulate online, pe platforma Privesc.eu, cu difuzare simultană pe paginile Facebook ale Ambasadei Franței, Alianței franceze și Campus France. Toate filmele sunt disponibile pentru revizualizare, din momentul primei difuzări până duminică 27 septembrie inclusiv”, a spus ambasadorul Franței în discursul său. 

Oficialul a garantat întâlniri neașteptate. Totodată, Le Deunff a remarcat farmecul limbii franceze, celebrată în cadrul festivalului. 

„Am adaptat forma. Fondul Festivalului rămâne însă neschimbat. Și de această dată, vă vom oferi întâlniri neașteptate, cu personaje remarcabile, în jurul cărora se deapănă istorii complexe, adesea amuzante, uneori triste, care vă vor transporta într-o lume a emoțiilor și a descoperirilor fascinante. Această lume a descoperirilor este și cea a limbii franceze, farmecul și splendoarea căreia sunt celebrate în cadrul acestui festival. Bogăția limbii franceze, cu accentele sale diverse și cu expresiile sale variate, în funcție de regiunile lumii în care este vorbită. Limba franceză este în special un spațiu de libertate și de umanism. Este un loc de interacțiune unde nimeni nu este zdrobit, unde învățăm unii de la alții și ne îmbogățim reciproc. O lume care astăzi are datoria de a apăra bunurile comune universale: pacea, mediul, sănătatea, drepturile omului...”, susține Le Deunff.

Ambasadorul a mai menționat că franceza este astăzi una dintre principalele limbi predate în Moldova și a mulțumit, cu căldură, tuturor actorilor care întrețin vie această limbă în Republica Moldova: parteneri instituționali, elevi, studenți și desigur profesori de franceză. „Pasiunea, altruismul, ardoarea și curajul lor ne trezesc toată admirația. Vă sunt profund recunoscător pentru faptul că continuați să vă angajați în promovarea limbii franceze în Moldova”.

Puteți urmări filmele de la „Festivalul filmului francofon 2020” pe platforma Privesc.eu și pe paginile Facebook ale Ambasadei Franței, Alianței franceze și Campus France.

Festivalul este organizat de Alianța Franceză din Moldova în colaborare cu Ambasada Franței și cu sprijinul mereu reînnoit al partenerilor și prietenilor noștri: TV5Monde, Orange Moldova, Le Bridge, DutyFree și Glaces Sandra.