Institutul „Pro Vest” a organizat o nouă dezbatere publică - „Provocările educației pe timp de pandemie”. În calitate de invitat special a fost Teodor Baconschi, distins om de cultură, scriitor, teolog și diplomat care a subliniat, în cadrul dezbaterii, că „cele două guverne, de la București și Chișinău, răspunzând unor provocări generate de pandemie, au făcut ce au putut mai bine, iar în cazul României și sub presiunea unui calendar electoral”. În consecință, „s-a evitat o catastrofă și intrarea într-o criză economică severă”.

Moderatorul dezbaterii, doctorul în fizică, cercetătorul Dorin Dușciac, a vorbit despre termenul de reziliență, atât de vehiculat în ultima vreme, care se referă la o modalitate de pregătire a societății pentru înfruntarea anumitor crize de ordin securitar, sanitar, economic etc.

La întrebarea dacă sistemele educaționale din cele două state românești au dat dovadă de această reziliență, Teodor Baconschi a afirmat că s-a observat o mobilizare continuă a tuturor actorilor atât din sistemul educațional, cât și a celor din guvern, inspectorate, din direcția școlilor și liceelor etc. Dar dincolo de această solidaritate, provocările, pe care le are în față sistemul educațional, sunt multiple. Este vorba de alfabetizarea digitală a profesorilor, lipsa de supraveghere a elevilor care practică  învățământul la distanță, deficitul de atenție, în cazul unor elevi etc. „O imagine mai clară a efectelor pe care le-ar putea avea pandemia asupra educației, o vom putea avea la câteva luni după introducerea acestui sistem de învățare on-line, în măsura în care vom vedea rezultatele fiecărui elev”.

În altă ordine de idei, Teodor Baconschi a afirmat că „totul se subsumează unei conversații globale despre viitorul educației, pentru că inteligența artificială, algoritmii, robotizarea economiei, toți acești factori tehnologici ne fac tot mai dependenți de lumea virtuală. Nu mai suntem în epoca în care curricula, care este în centru școlii, e decisă de guvern. În procesul educațional al omului real de azi intră foarte mulți alți factori care lipseau în trecut.”

S-a discutat de asemenea despre rolul esențial pe care îl are familia în educația unui copil și conștientizarea faptului că statul n-ar trebui să aibă rolul exclusiv atunci când vine vorba de formarea unui viitor adult.

Moderatorul a adus în discuție și volumul cel mai recent, semnat de Teodor Baconschi: „Averea bunei educații”, ed. Univers, 2019. În acest context, autorul și-a expus punctul de vederea referitor la ceea ce înseamnă a fi un om educat.

La finalul dialogului, s-a subliniat necesitatea unei mai bune colaborări între instituțiile celor două state și imperativul unei mai bune cunoașteri a cetățenilor de pe cele două maluri ale Prutului. 

Seria de evenimente publice, în cadrul proiectului “Moldova în Dialog”, va fi continuată și în următoarele luni cu subiecte de actualitate și de interes pentru publicul larg.

Dezbaterea publică on-line pe tema „Provocările educației pe timp de pandemie”, a fost organizată de Institutul „Pro-Vest” și s-a desfășurat ieri, 19 septembrie, ora 18:00. Acest eveniment a avut loc în cadrul proiectului “Moldova în Dialog”, realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României -  Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.