Concursul de poezie, proză și eseu „Limba Română este patria mea!” și-a aflat câștigătorii. Premiile au fost decernate ieri, 19 septembrie. Concursul a fost organizat pe două categorii elevi de școală generală, ciclul gimnazial și elevi de liceu, studenți.

La eveniment au participat Petrișor Dumitrescu, consulul general al României la Bălți, Mihai Dinu, referent principal relații - Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, preoții Roman Botezat, consilier cultural și Valeriu Cernei, vicar episcopal, Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei.
 
În cuvântul său, consulul general le-a mulțumit academicianului Valeriu Matei, directorul Institutului Cultural Român la Chișinău și PS Antonie, Episcopul de Bălți, care au răspuns cu promptitudine inițiativei și au susținut desfășurarea concursului. A subliniat că Limba română, dragostea de Țară și credința ortodoxă reprezintă pilonii de bază, primordiali ai neamului românesc, pe care i-am moștenit de la înaintașii noștri, având, cu toții, obligația de a-i păstra cu sfințenie și a-i transmite generațiilor viitoare. Un cuvânt de felicitare le-a fost adresat tuturor participanților și pedagogilor care, prin dedicație și stăruință, se implică, zi de zi, în educația elevilor și a studenților și cultivă dragostea pentru limba română.
 
Mihai Dinu a adresat un mesaj de felicitare din partea domnului academician Valeriu Matei și a apreciat valoare înaltă a lucrărilor, care nu au fost ușor de departajat. Totodată, i-a încurajat să continue să scrie în și despre limba română iar, indiferent câte limbi străine vor cunoaște, să nu uite să gândească în limba română.
 
Preotul Roman Botezat a mulțumit din partea PS Antonie pentru inițiativă și, mai cu seamă, pentru dăruirea cu care oficiul consular promovează constant valorile românismului în mijlocul elevilor și studenților din zona de Nord a Basarabiei. Mihai Eminescu spunea „Biserica Ortodoxă este mama poporului român”. Biserica și școala trebuie să meargă împreună pentru afirmarea permanentă a identității românești.
 
Premierea s-a desfășurat într-o atmosferă deosebită, plină de emoții, tinerii mulțumind pentru inițiativă și premiile primite, angajându-se să continue activitatea literară, în aceste momente de mare încercare prin care trecem cu toții.