Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat inadmisibil. Adică Dumitru Țîra a câștigat în toate cele trei instanțe naționale. „Le mulțumesc pentru această experiență ex-ministrului Justiției, Olesea Stamate, și actualului ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi și le transmit ZÂMBEȘTE, E GRATIS. VOTEAZĂ, E IMPORTANT!”, a comentat acesta.

În toamna anului trecut, Olesea Stamate, în perioada în care deținea funcția de ministră a Justiției, a emis un ordin prin care l-a revocat pe Dumitru Țîra din funcția de membru al Consiliului de Integritate al ANI, din partea societății civile. Cel din urmă l-a calificat drept unul motivat politic și nemotivat din punct de vedere legal și juridic.

S-a făcut referire la faptul că Dumitru Țîra a candidat pentru funcția de primar general de Chișinău din partea PPEM, iar în Consiliul de Integritate nu poate fi numită vreo persoană care este sau a fost în ultimii doi ani membru al unui partid. Dumitru Țîra a explicat atunci că nu este și nici nu a fost membru de partid niciodată, și că s-a autosuspendat din funcția de membru al Consiliului de Integritate pe parcursul campaniei.

Mai târziu, Dumitru Țîra a contestat în instanță ordinul. Mai întâi, a solicitat suspendarea acestuia pentru a debloca activitatea Consiliului de Integritate, cerere pe care prima instanță a admis-o. Între timp, funcția de ministru al Justiției a fost preluată de Fadei Nagacevschi.

Într-un final, ordinul a fost anulat. Atât Curtea de Apel Chișinău, cât și ultima instanță națională, CSJ, a menținut hotărârea primei.

În urma deciziei finale și irevocabile, Dumitru Țîra a făcut o declarație.

Decizia CSJ DT vs MJ by Realitatea.md

„Apreciez acțiunile precedentei și actualei conduceri ai Ministerului Justiției ca fiind efectuate cu rea intenție, chiar dacă sunt lipsite de sens juridic și logică ordinară. Îndemn Ministerul Justiției să inițieze neîntârziat concursul pentru selectarea unui nou membru al Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate din partea societății civile, pentru a evita împiedicarea funcționării normale a Consiliului de Integritate.

Reiterez necesitatea modificării Regulamentului privind selectarea reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate, operate la inițiativa Ministerului Justiției (HG Nr. 447 din 13.09.2019), prin care a fost exclusă proba de interviu din concursul pentru selectarea reprezentanților societății civile în Consiliul de Integritate, acest fapt deteriorând grav aplicarea obligatorie a principiului transparenței în orice concurs public, evaluării corecte și conform principiului meritocrației ale candidaților.

Exprim înalte aprecieri colegilor din cadrul Consiliului de Integritate al ANI și le urez succes în continuarea activității și eforturilor pentru consolidarea sistemului de Integritate al Republicii Moldova.

Le mulțumesc pentru această experiență ex-ministrului Justiției, Olesea Stamate, și actualului ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi și le transmit ZÂMBEȘTE, E GRATIS. VOTEAZĂ, E IMPORTANT!", a declarat Dumitru Țîra.

Sursa: realitate.md