Trei polițiști au ajuns în vizorul Serviciului Protecție Internă și Anticorupție, după ce au pus la cale o schemă de contrabandă cu mărfuri de la Piața Km7 din Odesa, în spatele căreia s-ar afla doi șefi din cadrul IP Dubăsari. Unul dintre cei trei s-a răsturnat acum două zile cu un microbuz burdușit cu marfă de contrabandă în valoare de câteva sute de mii de lei, la intrarea în localitatea Cruglic, din raionul Criuleni, după ce s-ar fi speriat de o patrulă mobilă a Serviciului Vamal.

Potrivit surselor Deschide.MD, apropiate anchetei, dar care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, este  vorba despre trei angajați MAI, dintre care un polițist de la IP Dubăsari, unul de la IP Criuleni, dar și un angajat al Inspectoratului Național de Securitate Publică. Toți trei sunt în concediu, primii doi sunt în concediu ordinar, iar cel de-al treilea în concediu de îngrijirea a copilului.

Luni, 14 septembrie, în jurul orei 14:30, angajatul IP Criuleni, Eugeniu I, în vârstă de 30 de ani, a pierdut controlul volanului unui microbuz de marca Volkswagen T4 și s-a răsturnat. Microbuzul era burdușit cu marfă de contrabandă în valoare de paroximativ 300 000 de lei, susțin sursele noastre. În urma accidentului, polițistul de la Criuleni, a fost transportat la spital cu mai multe traumatisme. Totodată, este de menționat că tânărul de 30 de ani este ginerele unui ex-președinte a Judecătoriei Criuleni și este angajat în organele de poliției din 31 mai 2019, iar în prezent se află în concediu.

Într-o postare pe pagina de Facebook a IP Criuleni, se confirmă faptul că Volkswagen-ul era burdușit cu marfă de contrabandă, dar și că la volanul acestuia se afla un angajat al IP Criuleni. Totodată, în aceeași reacție se mai menționează că:

„Pe cazul dat a fost inițiată o anchetă de serviciu și pornită procedura de constatare a tuturor circumstanțelor. La finalizarea anchetei, în cazul constatării unor abateri de ordin disciplinar, vor fi aplicate sancțiunile corespunzătoare gravității faptei comise”.

Conform informațiilor din anchetă, în posesia cărora au intrat reporterii Deschide.MD, s-a stabilit că schema de contrabandă ar fi curată din spate de către doi șefi din cadrul IP Dubăsari, care sunt documentați de mai mult timp de către ofițerii SPIA. În ziua când s-a întâmplat accidentul, prin postul vamal intern Criuleni 4 a trecut un automobil de marca Volkswagen Golf, în care se afla Iurie G, angajat INSP, dar și Mihail C, angajat în cadrul IP Dubăsari, iar la scurt timp după ei prin același punct vamal a trecut și Eugeniu I cu microbuzul Volkswagen T4 burdușit cu marfă de contrabandă estimată la 300 000 de lei.

Primii doi aveau misiunea de a verifica traseul pe care urma să se deplaseze microbuzul cu contrabandă și să-l prevină pe colegul lor în cazul în care apărea ceva suspect. Cei doi au observat pe traseu o echipă mobilă a serviciului vamal, care patrula prin zonă, și l-au anunțat pe Eugeniu I, iar ultimul a decis să schimbe traseul și a luat-o pe alt drum ca să ocolească patrula, însă din nefericire pentru el, deplasându-se pe un drum cu pietriș a pierdut controlul volanului, iar microbuzul s-a răsturnat.

Solicitat telefonic, Ion Mămăligă, șeful SPIA, a declarat pentru Deschide.MD că ar fi vorba despre mai mulți oameni ai legii implicați în această schemă de contrabandă, însă nu a putut să ne ofere mai multe detalii, sau să ne confirme dacă informațiile obținute de noi sunt veridice, motivând că asta ține de secretul urmăririi penale.

Aici vom aminti că, în luna februarie, Deschide.MD a scris despre faptul că șeful Poliției Criminale din cadrul IP Criuleni a fost prins de ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al MAI, în timp ce transporta un microbuz cu marfă de contrabandă adusă din Ucraina. Acesta se ocupa cu contrabanda în timpul orelor de lucru. Operațiunea de reținere a ofițerului a avut loc în data de 18 februarie curent, în jurul orei 12:30, la intrarea în orașul Criuleni, imediat după ce a trecut de postul intern.

Omul legii se deplasa cu un microbuz de marca Mercedes-Benz Vito, când a fost tras pe drepata de un echipaj INP și verificat de ofițerii SPIA. Conform acelorași surse, în microbuz a fost depistat un lot de încălțăminte în cantități comerciale, fără acte de proveniență, care ar fi fost adus din Ucraina. Angajații SPIA încă nu au stabilit valoarea mărfii, dar aceasta a fost ridicată și urmează să fie identificate toate circumstanțele cauzei.

Totodată, pe numele șefului Poliției Criminale din cadrul IP Criuleni a fost dispusă o anchetă de serviciu, dar și i-a fost  întocmit proces verbal cu privire la contravenție, prevăzută de art. 232 alin. (1) Cod Contravențional, fiindu-i aplicată amendă pentru încălcarea prevederilor Regulamentului circulației rutiere.