Cu ocazia împlinirii în luna septembrie a 35 de ani ai Convenției de la Viena și 35 de ani de protecție globală a stratului de ozon, la Chișinău se desfășoară astăzi un maraton de alergare fără opriri de 35 de ore, la care participă câțiva zeci de sportivi amatori. Ei vor chema consumatorii să renunțe pe durata acestui maraton la utilizarea aparatelor de aer condiționat, unele dintre cele mai nocive pentru stratul de ozon, informează MOLDPRES.

Potrivit organizatorilor, pentru a respecta condițiile de securitate antiepidemică, pe același traseu se vor afla concomitent doar câțiva alergători.

Primii sportivi au ieșit la linia de start, ieri, la ora 20.00, iar astăzi dimineață, în Parcul Valea Morilor, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat un briefing de presă cu genericul „Ozon pentru viață: 35 de ani de protecție a stratului de ozon”, la care au participat Maxim Popov, secretar de stat și Olesea Cotoman, coordonatorul Unității Naționale Ozon.

Prin intermediul acestui eveniment, sportivii amatori vor să atragă atenția opiniei publice asupra necesității depunerii eforturilor comune pentru protecția stratului de ozon. Acest strat stratosferic protejează Pământul de majoritatea radiațiilor ultraviolete nocive ale soarelui. Lumina soarelui face viața posibilă, dar stratul de ozon face viața așa cum o știm.

Atunci când oamenii de știință au descoperit la sfârșitul anilor 1970 că omenirea creează o gaură în acest scut protector, au dat alarma. Gaura - cauzată de gazele care epuizează ozonul (ODS) utilizate în aerosoli și sistemele de răcire, cum ar fi frigiderele și aparatele de aer condiționat – amplifică amenințarea că vor crește cazurile de cancer de piele și cataractă, vor continua să fie afectate plantele, culturile și ecosistemele.

Răspunsul global a fost decisiv. Astfel, în 1985, guvernele lumii au adoptat Convenția de la Viena pentru protecția stratului de ozon. Conform Protocolului de la Convenția de la Montreal, guvernele, oamenii de știință și industria s-au angajat să lucreze împreună pentru a elimina 99% din toate substanțele care epuizează ozonul. Datorită Protocolului de la Montreal, stratul de ozon se vindecă și se așteaptă să revină la valorile anterioare anilor 1980 până la mijlocul secolului. În sprijinul protocolului, amendamentul Kigali, care a intrat în vigoare în 2019, va acționa pentru reducerea hidrofluorocarburilor (HFC), a gazelor cu efect de seră cu potențial puternic de încălzire climatică și efecte dăunătoare mediului.

Republica Moldova a devenit parte la Convenția de la Viena și la Protocolul de la Montreal în anul 1996. Ratificând Convenția, Protocoalele și modificările aferente, Republica Moldova s-a angajat să respecte și să pună în aplicare aceste instrumente internaționale prin ajustarea și armonizarea cadrului normativ național, precum și prin scoaterea treptată din uz a substanțelor care afectează sau pot influenţa negativ mediul ambiant și, în consecință, sănătatea populației.

Ziua Mondială a Ozonului, care va avea loc pe 16 septembrie, sărbătorește această realizare. Arată că deciziile și acțiunile colective, ghidate de știință, sunt singura modalitate de a rezolva crize globale majore. În acest an al pandemiei de coronavirus, care a adus atât de multe dificultăți sociale și economice, mesajul tratatelor de ozon de a lucra împreună în armonie și pentru binele colectiv este mai important ca niciodată. Sloganul zilei, „Ozonul pentru viață”, ne reamintește că nu numai ozonul este crucial pentru viața pe Pământ, ci că trebuie să continuăm să protejăm stratul de ozon pentru generațiile viitoare.