Grădinița „Andrieş” din Şendreni, raionul Nisporeni, se renovează cu suportul financiar al Guvernului României. În prezent, două grupe se renovează capital. Instituția beneficiază de lucrări pe interior, se monteză uși noi, se repară sistemul electric și cel de ventilare.

Constantin Ungureanu, primarul comunei Vărzărești, spune că proiectul se numeşte „Lucrări civile la grădiniţa „Andrieş”, din satul Şendreni”. Suma alocată este de 160 de mii de lei, dar o să fie şi o contribuţie mică din partea primăriei, din partea instituţiei, pentru surse de supravegherea de responsabil tehnic. Acest proiect este finanţat de Guvernul României, din proiectul „Ro 4”, prin intermediul Fondului de investiţii sociale din Republica Moldova, transmite albasat.md.

Directoarea grădiniţei, Rodica Podaru, se arată mulţumită de demararea lucrărilor şi speră să obţină noi proiecte.

„Suntem mândri şi suntem bucuroşi că am primit acest proiect. Beneficiază 70 de copii  şi părinţii, sunt mândri şi sunt bucuroşi de acest proiect. Cu doi ani de zile în urmă, am avut un proiect foarte mare, în care s-a schimbat renovarea acoperişului, care a fost o problemă, cea mai mare. La sigur se vede că arată un acoperiş sănătos şi bun pentru această instituţie, am mai avut un proiect de 300 de mii, care s-a renovat capital blocul alimentar.  Suntem foarte bucuroşi”, spune Rodica Podaru. 

Educatorii spun că era necesară reparaţia capitală în grupe şi sunt foarte mulţumiţi pentru ajutorul acordat.

„Sunt foarte bucuroasă de aceste schimbări şi vreau, prin intermediul dumneavoastră, să vin cu un mesaj de mulţumire Guvernului României, pentru ajutorul acordat, pentru acest gest pur omenesc, vreau să aduc mulţumire tuturor celor care au pus umărul, cuvântul şi încurajarea pentru implementarea cu succes a acestui proiect. Va fi o mare bucurie pentru copiii noştri, când vor reveni la grădiniţă şi îşi  vor revedea grupa frumos renovată. Înainte nu au fost condiţiile pe care le avem acum şi care avem aşteptări de la ele, dar am activat”, spune Silvia Teșcureanu, educatoare.

Părinţii se oferă voluntari pentru a face tot posibilul ca copiii lor să frecventeze o grădiniţă cât mai comodă pentru copii.

Pentru reparația grădiniței „Andrieş” din Şendreni, raionul Nisporeni, Guvernului României a alocat  160 000 lei. În prezent, grădiniţa este frecventată de 70 de copii.

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, România a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Grantul oferit de Guvernul României este gestionat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).