Ieri Inspectoratul General de Poliţie anunţa printr-un comunicat de presă despre reţinerea unui bărbat, membru al unei grupări criminale, deconspirate de Poliție în luna iulie, curent. În urma investigaţiilor efectuate de reporterii Deschide.MD am aflat că este vorba despre Nicolae Hacico, membru al Partidului Nostru, candidatul cu nr. 29 pe lista Partidului Patria la alegerile parlamentare din 2014. La cei 32 de ani ai săi, Hacico - al cărui nume se asociază şi cu protestul #NuMăTem - a făcut pe el de frica mascaţilor şi a cătuşelor, după cum rezultă din imaginile video neredactate, obţinute de redacţia Deschide.MD.

Captură a unei postări înainte de protestul #Nu mă tem:

Imagini din timpul reţinerii care a avut loc pe 13 septembrie:

Hacico, economist de specialitate, "a dat cu nasul" în.... codul penal după ce ar fi minţit doi cetăţeni străini că în ţara noastră pot fi cultivate plante narcotice. Acesta le-ar fi eliberat şi o pretinsă licenţă contra unei sume de 25 mii de euro. Mai mult decât atât, "afaceriştii" le-au spus anchetatorilor că Hacico le-ar fi organizat o întâlnire cu "cel mai influent politician din ţara noastră, viitor premier al Republicii Moldova - Renato Usatîi". Prezentările de rigoare, făcute de Hacico ar fi facilitat iniţierea afacerii. 

Renato Usatîi nu ne-a răspuns deaocamdată la apel şi nici la mesajele expediate pentru a ne comenta cazul, dar vom reveni îndată ce reuşim să luăm o reacţie de la el. 

La domiciliul lui Nicolae Hacico, oamenii legii au depistat și ridicat o serie de acte care vor servi ca probe în cadrul examinării cauzei penale inițiate pentru circulația ilegală a substanțelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor în scop de înstrăinare.

După ce au depus mărturii şi au povestit cum i-a amăgit Hacico, cei doi cetăţeni israelieni au fost plasaţi în arest la domiciliu. S-a întâmplat acum 10 zile, iar de atunci nimeni nu le-a mai văzut urma. Oamenii legii presupun că aceştia ar fi interacţionat din nou cu Hacico, care i-a ajutat să "şteargă putina". Oficial, aceştia nu au traversat frontiera de stat, dar nu este exclusă varianta că s-ar afla în Transnistria. 

Afacerea "legalizată" de Hacico a fost înfiinţată în felul următor: capul grupării, de 60 de ani, considerat unul dintre liderii traficanților de droguri din Israel, împreună cu un alt cetățean al Israelului, specialist în creșterea plantelor prin metoda hidroponică, au venit în Moldova sub pretextul fondării unei întreprinderi licențiate în creșterea plantelor medicinale.  Aceștia, împreună cu alți complici, care urmează a fi identificati de polițiști, au închiriat, într-o suburbie a Chișinăului, o casă de locuit pe terenul aferent al căreia au amenajat sere cu sisteme de ventilare, încălzire și iluminare, creând astfel condiții favorabile creșterii plantelor de canabis, prin metoda hidroponică.

„Afaceriștii" importau semințe de cannabis din Olanda, după care le cultivau și le prelucrau pe teritoriul Republicii Moldova prin metoda hidroponică. După prelucrarea plantelor de canabis, substanțele narcotice obținute urmau a fi transportate pentru comercializare în Federația Rusă și în statele UE.

Totodată, în urma percheziţiilor efectuate în odaăile în care locuiau cei doi suspecți, oamenii legii au depistat și ridicat droguri în cantități deosebit de mari (cocaina, MDMA-extasy, marijuană), aparate folosite pentru consumul de droguri. În urma prelucrării plantelor cu conținut narcotic, indivizii urmăreau să obțină aproximativ 100 kg de substanță narcotică, iar câștigul de pe urma vânzării acestei cantități se estimează la suma de 200 mii de euro.

Amintim că acum o săptămână Deschide.MD a scris un alt material în care se relata despre trecutul penal al mai multor şefi ai organizaţiilor teritoriale din Partidul Nostru. Aceştia s-au implicat activ şi în organizarea protestelor din ultima perioada, ceea ce explica într-o anumită măsură caracterul violent al manifestaţiilor.

Detalii: Protestele din Moldova. Prezentul „revoluționar”, la braţ cu trecutul penal