Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare în dosarul privind expulzarea profesorilor turci de la Liceul „Orizont”. Anunțul a fost făcut ieri seara de către procurorul general, Alexandr Stoianoglo, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune Tv8.

„Vasile Botnari, care a fost vizat în dosarul expulzării profesorilor turci, a fost condamnat cu suspendare și a achita benevol toate prejudiciile aduse profesorilor turci. A plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor”, a spus Stoianoglo. 

Acesta a specificat că nu cunoaște ce pedeapsă a primit Botnari 

„El deja a fost condamnat. Sentința a fost emisă aproximativ o lună în urmă. Nu știu ce pedeapsă a primit, dar știu sigur ca a fost condamnat”, a mai spus Stoianoglo. 

Potrivit unui comunicat al Procuraturii, operațiunea a fost dispusă, coordonată și dirijată nemijlocit de către inculpat, care, deținea, la acel moment, funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate, iar adjuncții i-au executat ordinile și dispozițiile, fără a ști că acestea sunt ilegale, primind asigurări de la șef că totul decurge într-un cadru perfect legal, ultimul asumându-și toată responsabilitatea juridică în acest sens.
 
În aceste condiții, prin ordonanța procurorului, foștii vicedirectori ai SIS, dar și directoarea BMA au fost scoși de sub urmărire penală, iar ex-directorul SIS, pus sub învinuire, iar dosarul - deferit justiției.

Cei șapte cetățeni străini, profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont”, au fost declarați indezirabili și expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018. Serviciul de Informații și Securitate motiva atunci că cei șapte sunt suspectați de legături cu o grupare islamistă despre care ar exista indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. Familiile profesorilor, dar și colegii de serviciu, au organizat numeroase acțiuni de protest. Cei șapte cetățeni expulzați au fost condamnați în Turcia.