Consiliul Superior al Magistraturii a amânat, la solicitarea Președinției, examinarea cererilor depuse repetat de zece candidați la funcția de preşedinte şi vicepreședinte de instanțe judecătorești nou-formate. Președintele CSM, Victor Micu, a declarat la şedinţa de marţi, 7 februarie, că la adresa Consiliului Superior al Magistraturii a parvenit o solicitare din partea Președinției de a amâna examinarea cererilor, fără să fie specificată perioada,

Teo Cârnaţ, membru CSM, s-a pronunțat împotriva amânării şi a spus că este un abuz din partea Președinției, pentru că ține de o competență a CSM. Ingerința Președinției nu este altceva decât o tergiversare a implementării Legii cu privire la reorganizarea instanțelor judecătorești, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017, transmite IPN.

„Președinția trebuie să-şi argumenteze fiecare decizie de respingere în același moment, nu ulterior, când a început mass-media să critice Președinția că nu sunt motive de fapt şi de drept pentru a fi respinse candidaturile. Deja Președinția a găsit motiv pentru a amâna, ca să caute mai multe informații", a spus Teo Cârnaţ.

În același context, unul din judecătorii prezenți la şedinţa CSM a spus că a fost sunat de colaboratori SIS pentru verificări şi informații suplimentare.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a respins zece din cele 22 de candidaturi la conducerea judecătoriilor, înaintate de CSM. Din lista celor respinși fac parte: Vitalie Zaporojan, Sergiu Osoianu, Veaceslav Suciu, Mihail Macar, Oleg Melniciuc, Ion Rusu, Vadim Belous, Alexandru Parfeni, Ion Nașco și Maria Chiperi.

Sursa: IPN