Departamentul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) în Guvernul României vrea să semneze un Acord de liberalizare a pieței muncii românești pentru cetățenii Republicii Moldova care nu dețin cetățenia română și care au pașapoartele biometrice ale Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat secretarul de stat în DRMM, Ana Guțu.

„Cetățenii din Republica Moldova care au cetățenie română și au pașaport românesc au dreptul să se angajeze în piața muncii din România, dar preocuparea noastră, a celor de la DRRM, este și accelerarea semnării Acordului de liberalizare a pieței muncii românești pentru cetățenii Republicii Moldova care nu dețin cetățenia română și care au pașapoartele biometrice ale Republicii Moldova, deoarece piața muncii românească este suficient de vastă. România este o țară care se dezvoltă și are nevoie de forță de muncă. Și de ce să fie adusă această forță de muncă din alte state, dacă alături este Republica Moldova, iar cetățenii Republicii Moldova recent întorși din Rusia, de exemplu, unde s-au draconizat condițiile de ședere, de ce acești cetățeni n-ar putea să meargă în România să muncească?”, a declarat Ana Guțu în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Oficialul român a numit și câteva beneficii ale acestui proiect: cetățenii moldoveni vor fi mai aproape de familie, cunosc limba, pot să vină mult mai des acasă, ș.a. Pentru aceasta trebuie să fie semnat și ratificat acest acord care le va permite să lucreze legal în România, să aibă și viză de ședere de lungă durată ș.a.m.d.

În cadrul aceluiași interviu, Guțu a specificat că în curând va fi semnat un protocol pe educație, între Ministerul Educației și Cercetării al României și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova. „Trebuie reînnoit acest protocol, trebuie revăzute și condițiile de recunoaștere a diplomelor și titlurilor eliberate de instituțiile de învățământ superior acreditate din Republica Moldova, întrucât este o procedură anevoioasă”, spune Guțu.