Aproape 62% din cetățenii Republicii Moldova consideră că lucrurile în stat merg într-o direcție greșită. Acest lucru reiese din sondajul prezentat azi de către IDIS „Viitorul”.

Astfel, 61,6% susțin că lucrurile merg într-o direcție greșită în timp ce doar 19,5% susțin că direcția este bună. De precizat că comparativ cu datele prezentate în Barometrul Opiniei Publice de către Institutul de Politici Publice în octombrie 2016, numărul celor ce consideră că direcția este greșită scade cu peste 20 puncte procentuale, de la 84%.

Respondenții au fost întrebați în ce măsură aprobă sau dezaprobă activitatea principalelor instituții în stat. În acest sens activitatea Parlamentului a fost dezaprobată de 66,1% din cetățeni, în timp ce doar 14,3% s-au expus pozitiv.

Ce ține de activitatea Executivului, aceasta a fost dezaprobată de 60,7% din respondenți, iar 20,3% au salutat măsurile întreprinse de către Cabinetul de miniștri. Activitatea șefului statului este dezaprobată de 32% și salutată de 44,3%.

Potrivit respondenților, vinovat de situația dificilă în RM se fac: grupările de oligarhi (47,1%), Guvernările anterioare (46,7%), Guvernul actual (41,7%), Indiferența cetățenilor (13,5%), Partidele de opoziție (9,3%), Partidele proeuropene aflate la guvernare (8,5), UE și SUA (3,7%), Uniunea Vamală și Federația Rusă (2%).

Respondenții s-au expus și cu privire la reformele care ar trebui să fie implementate în primul rând pentru a rezolva problemele statului. Astfel, cel mai necesar este să fie reformat sistemul justiției (48,4%), după care urmează reforma pensiilor (42,4%), reforma guvernului (33,6%), reforma sistemului de impozitare și taxe (23,7%), reforma în educație publică (21,4%) și reforma administrativ-teritorială (8,6%).

În sondajul prezentat s-a regăsit și întrebarea cu privire la proiectul de lege cu privire la amnistia fiscală care a provocat mai multe discuții atât în Parlament, cât și în societate. Astfel, 41,2% dintre respondenți susțin amnistia fiscală promovată de guvernare, în timp ce 35,8% s-au expus contra acestei inițiative.

În mintea oamenilor amnistia fiscală are cu totul altă noțiune decât în mintea experților. În spațiul public acest subiect s-a discutat foarte puțin, iar a rămas doar acest cuvânt. Când ai o noțiune frumoasă lucrurile prind la viață”, a spus expertul Veaceslav Ioniță.

Sondajul a fost efectuat în perioada 18-27 ianuarie pe un eșantion de 1100 respondenți.