Instanța a respins astăzi plângerea lui Veaceslav Platon împotriva acțiunilor acuzării. Anunţul a fost făcut de procurorul Andrei Băieșu, care a menționat că este falsă informaţia potrivit căreia avocaților nu le-au fost prezentate materiale. „Este o recipisă care confirmă faptul că unii avocații au avut acces și au făcut și copii”, a subliniat el.

„Avocații au invocat motivul că nu au avut acces la anumite materiale care au stat la baza aplicării măsurii preventive, inclusiv la alte documente din cadrul urmăriri penale. Este o informație falsă, pentru că au fost prezentate materiale și anume o recipisă care confirmă faptul că unii avocații au avut acces și au făcut inclusiv și copii. Și a fost respinsă de către instanță plângerea respectivă”, a spus Băieșu.  

Acesta a comentat și declarațiile lui Platon precum că procurorii nu dețin probe împotriva sa.

„Sunt probe. Acum se desfășoară urmărirea penală. Sunt inclusiv și martori. Astăzi probabil vom continua audierile”, a dăugat Andrei Băieșu 

De cealaltă parte, apărarea lui Platon consideră drept nejustificată decizia de astăzi a judecătorului de instrucție. Avocatul Ion Vizdoagă a declarat presei că apărarea a solicitat să le fie prezentate ordonanțele de pornire a procesului penal, cea de formare a grupului de ofițeri și procurori dar și ordonanța de punere a sechestrului pe bunurile lui Platon și a familiei sale. 

„Noi nu cunoaștem azi dacă a fost pornită urmărirea penală. Procurorul stabilește impedimente la fiecare pas, inclusiv la a avea acces în penitenciar la Platon pentru a lucra cu învinuitul. Respectiv iar noi am contestat aceste acțiuni. Judecătorul de instrucție nu știu din ce considerente a constatat că nu ni se încalcă drepturile noastre și nu ne-a prezentat documentele care sunt obligatoriu ca să fie înmânate apărării. Judecătorul a considerat că noi avem și alte pârghii de a obține aceste documente”, a declarat avocatul. 

Vizdoagă a mai precizat că astăzi vor continua audierile în dosarul clientului său și că joi va avea loc o altă ședință de judecată unde se va examina cererea de revocare a măsurii de arest preventivă alui Platon.

„Pe 25 iulie a fost emis mandatul de arest, termenul a expirat la 24 august de aceea noi cerem ca Veaceslav Platon să fie eliberat de sub arest preventiv din motiv că au trecut 30 de zile de la eliberarea mandatului”, a dăugat apărătorul

Amintim că Platon a fost dat în căutare internațională la 25 iulie, pe numele său fiind emis un mandat de arest pe un termen de 30 de zile. Exact în aceeași zi, „Raiderul nr. 1 din spațiul CSI" a fost reținut la Kiev de autoritățile ucrainene. Ulterior, instanţa ucraineană a emis pe numele său un mandat de arest pentru 40 de zile, timp în care avea să urmeze procedura de extrădare.

Mandatul de arest a fost eliberat de către autoritățile de la Chișinău după ce procurorii au efectuat percheziții și ridicări de documente în mai multe bănci, la oficiile unor firme, precum și la domiciliile mai multor persoane. Perchezițiile au fost făcute după ce primarul de Orhei Ilan Shor a depus un autodenunț în care spune că i-a dat lui platon credite de 80 de milioane de euro de la BEM. Măsurile respective au fost întreprinse și în cadrul unui alt dosar din ancheta extinsă privind frauda bancară. Potrivit oamenilor legii dosarul respectiv are conexiuni cu un alt dosar privind spălarea celor 20 de miliarde de dolari printr-o bancă moldovenească. Într-un final aceste două cauze penale au fost conexate într-unul singur.

Vedeți mai jos încheierea de astăzi a instanței, obținută de redacția Deschide.MD: