Dovleceii, varza nouă și ridichea roșie sunt produsele cu cel mai mare nivel de nitrați expuse în comercializare și prezintă un pericol pentru sănătate. O expertiză de laborator realizată în perioada iunie - iulie curent în cadrul laboratoarelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, la inițiativa centrelor de asistență a consumatorilor, cu suportul Fundației Est – Europene, din resursele acordate de Suedia, arată că o multitudine de produse agricole din magazinele noastre sunt pline de nitrați, peste o treime din acestea depășind normele.

Supuse expertizei au fost 87 de probe de legume (varză nouă, dovlecei, cartofi noi, roșii, ceapă, castraveți, ridiche, sfeclă, ardei), verdețuri (pătrunjel, mărar, ceapă verde, salată) și fructe (căpșuni, pepene galben) din opt rețele de supermarketuri din municipiile Chișinău și Cahul. Analiza nu cuprinde produsele comercializate în piețele agricole.

Din totalul de probe analizate, în 32 concentrația de nitrați depășește limitele maxime admisibile. Astfel, potrivit analizei, cel mai mare conținut de nitrați a fost depistat în dovlecei, unde cantitatea nitraților poate ajunge și la 2 155 mg per kg, depășind concentrația maximă admisibilă cu 439%. La polul opus, cu o valoare admisibilă a nitraților și în corespundere cu normele naționale sunt roșiile, castraveții, pătrunjelul, ardeii dulce, salata, mărarul și căpșunile.