Urmare a protestelor care au avut loc în unele raioane ale Republicii, protestatarii s-au organizat, având drept scop continuarea acestora în municipiului Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al Poliției Naționale, pe parcursul deplasării organizate, participanții la proces au admis abateri de la cadrul normativ, care cad sub incidența articolelor 2431 „Deplasarea neautorizată în grup pe drumurile publice” și art.225 Cod Contravențional „Blocarea intenţionată a unei benzi de circulaţie sau a arterelor de transport”, fapt pentru care poliția va documenta și va acționa în condițiile cadrului legal.

Totodată IGP amintește că în corespundere cu punctul 6 din Hotărârea  nr. 21 din 24 iulie 2020 a Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică, întrunirile, inclusiv și de acest gen, urmează a fi organizate cu:

- participarea unui număr mai mic de 50 de persoane;
- respectarea măsurilor de sănătate publică;
- întocmirea obligatorie de către organizatori a listei de evidență epidemiologică a evenimentului după modelul (nume, prenume, număr de telefon, adresă de domiciliu, etc.).

Întrunirile nu pot fi organizate în adiacentul instituțiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecție.

Precizăm, că Poliția este obligată să împiedice orice încălcare a legislației și a altor norme legale și recomandăm tuturor participanților să dea dovadă de comportament bazat pe comunicare și dialog. În același timp, îndemnăm participanții la protest să-și exercite dreptul la libera exprimare pe  cale pașnică, să se abțină de la acțiuni ce contravin normei legale, să nu admită provocări la violențe și încălcarea legislației”, se menționează în comunicat.

Amintim că mai mulți agricultori protestatari din mai multe raioane ale R.Moldova au reușit să intre în Chișinău. Aceștia și-au parcat, pe parcursul nopții, tractoarele sub podul din cartierul Telecentru al capitalei. O parte din agricultori au fost opriți de polițiști în apropiere de localitatea Dănceni.

Detalii: (VIDEO) Protestul agricultorilor // Protestatar: Noi nu suntem organizați politic. Vrem să ne obținem drepturile noastre