UPDATE 20:30 - Agricultorilor li s-a permis să intre în Capitală în jurul orei 18:30. Tehnica agricolă va staționa la podul din cartierul Telecentru. Mâine, 15 august, fermierii urmează să aibă o întrevedere cu premierul Ion Chicu și grupul de lucru parlamentar privind soluționarea crizei agricole. Întâlnirea va avea loc în jurul orei 12:00.

UPDATE 14:00 - O coloană a Poliției a blocat drumul de lângă Dănceni pentru a nu permite agricultorilor protestatari să vină spre Chișinău.

UPDATE 9:00 - Unul dintre protestatari a transmis un mesaj autorităților: „Nu suntem organizați politic...am fost aseară acuzați că suntem reprezentanți ai nuștiu care platforme, nuștiu ce partid...noi suntem oameni care lucrează în teritoriu, vrem să ne obținem drepturile noastre, noi vrem să obținem compensări pentru cheltuielile investite în agricultură, pentru că datorită secetei extraordinare nu am căpătat niciun bob. Pe noi ne jignesște când ministrul (n.r agriculturii) spune că la Hâncești s-au adunat bețivii, că la Ialoveni a venit partidul nuștiu care, că noi suntem departe de agricultură, că suntem puși la cale de cineva. Aș dori ca aceate aberații să fie excluse. Noi nu am vrut să blocăm orașul, am vrut să ajungem până la gara de Sud. Așteptăm un răspuns de la autorități până la pra 12:00”.

Știrea inițială

Mai mulți agricultori protestatari din mai multe raioane ale R.Moldova au reușit să intre în Chișinău. Aceștia și-au parcat, pe parcursul nopții, tractoarele sub podul din cartierul Telecentru al capitalei. O parte din agricultori au fost opriți de polițiști în apropiere de localitatea Dănceni.

De precizat că ieri mai multe echipaje de poliție au oprit tractoarele care s-au pornit la Chișinău. Polițiștii i-au impus pe conducătorii să treacă alcooltestul. După ce toate testele efectuate de polițiști au fost negative, coloana de tractoare și-a continuat drumul spre capitală.

Amintim că agricultorii care, de câteva zile, protestează în mai multe raioane ale țării au pornit joi, 13 august, cu tehnica din dotare spre capitală. Ei spun că autoritățile fac doar promisiuni, în loc să vină cu soluții pentru a sprijini sectorul agricol, care s-a pomenit într-o situație dezastruoasă din cauza secetei și a grindinei.

Detalii: Agricultorii protestatari au pornit cu tehnica spre Chișinău

Ulterior, edilul capitalei, Ion Ceban, a anunțat că Chișinăul nu are capacitate, astăzi, să facă față unui astfel de protest, unde mai multe unități de tehnică agricolă vor intra pe străzile orașului. În acest sens, el a solicitat ministrului de Interne, Pavel Voicu, să intervină pentru a gestiona situația respectivă.

Detalii: Protestul fermierilor // Ceban cere intervenția MAI pentru a nu permite tehnicii agricole să intre în Chișinău

Tot ieri premierul Ion Chicu spunea că în spatele protestului agricultorilor se află Platforma DA și Alexandru Slusari, iar agricultorii ar dori să ia mai mulți bani de la buget.

„Noi nu acceptăm asemenea instrumente, există căi legale de a protesta, de a se manifesta insatsfacția sau indignarea, dar când e vorba despre un agent economic care primește din buget de 3 ori mai mult decât contribuie, cred că aceasta este inacceptabil și asta vorbește de fapt despre intenția reală a PPDA si a dlui Slusari care ieri în Parlament vorbea foarte dulce că caută soluții, dar astăzi îndeamnă ortacii să vină la Chișinău să blocheze traseele nu este bine”, a comentat ieri premierul.

Foto: Radu Dutcovici