Instanța de judecată a autorizat punerea sub sechestru „în scopul reparării prejudiciului cauzat prin infracțiune” a bunurilor B.C. „Victoriabank”. Decizia vine după ce săptămâna trecută în presă s-a vehiculat informația privind intenția procurorilor de a pune sechestru pe sediul central și pe conturile corespondente ale unei bănci din R.Moldova.

Astfel, sechestrele au fost aplicate pe autoturismele, bunurile imobile, valorile mobiliare de stat și valorile nominale a acestora în suma totală de circa 2,3 miliarde de lei.

Amintim că jurnalistul Dumitru Ciorici a anunțat că după ieșirea lui Veaceslav Platon din închisoare, una dintre cele mai mari bănci din R.Moldova, procurată de investitori străini, „pare să aibă probleme”.

Informațiile neoficiale spun că o subdiviziune a procuraturii ar fi solicitat sechestru în valoare de de 2.3 miliarde de lei (cca 117 mln EUR) în raport cu administrația băncii. Pentru că suma e foarte mare, s-a dispus aplicarea sechestrului pe oficiul central al băncii, dar și pe conturile corespondente. Încă nu e clar dacă acest lucru s-a produs deja, deoarece, din surse bancare neoficiale, cei de la Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) ar fi înțeles rezonanța mare a cazului și încearcă întâi de toate să înțeleagă ce repercusiuni poate avea o astfel de acțiune”, scrie Ciorici pe Telegram.

Ulterior, Procuratura Generală a venit cu un comunicat de presă, drept reacție la informațiile apărute.

Investigațiile procurorilor poartă un caracter strict legal, eforturile oamenilor legii fiind orientate spre documentarea, în limitele legislației procesual-penale, identificarea și tragerea la răspundere penală a tuturor celor implicați în devalizarea sistemului național bancar, și nu în ultimul rând - recuperarea prejudiciului cauzat statului și cetățenilor. În această ordine de idei, ținem să aducem la cunoștință că, în timpul apropiat, Procuratura Anticorupție va deferi justiției unele episoade vizând frauda bancară, despre care instituția va informa suplimentar, în limitele permise de rigorile legii, pentru a nu afecta desfășurarea în continuare a investigațiile pe acest caz”, se menționa în comunicatul PG.

Detalii: Reacția PG la informația privind sechestrarea conturilor unei bănci din R. Moldova

De precizat că înaintea eliberării lui Veaceslav Platon din pușcărie, în presă au fost publicate mai multe înregistrări video cu supranumitul raider Veaceslav Platon de la audierea în fața procurorilor, inclusiv a șefului PG Alexandr Stoianoglo.

În una din înregistrări, Platon spune că ar „trebui de intrat la Victoriabank”, având în vedere, ca acționarul de drept din România - Banca Transilvania să fie lăsat fără pachetul de acțiuni.

Detalii: VIDEO // Raiderul Platon îi explică lui Stoianoglo cum să lase Banca Transilvania fără acțiunile de la Victoriabank

Publicăm mai jos un fragment din hotărârea magistraților prin care s-a admis aplicarea sechestrului asupra bunurilor „Victoriabank”.