După ce presa din Azerbaidjan a scris despre faptul că armamentul de proveniență sârbă ajuns în Armenia a tranzitat Republica Moldova, prin ZEL „Ungheni-Business” și Portul Giurgiulești, reprezentanții Zonei Economice Libere au venit cu o reacție. Aceștia spun că informația este contradictorie prin faptul că aceeași marfă (arme și muniții) a fost livrată de două ori în zona liberă.

Publicăm mai jos reacția Zonei Economice Libere „Ungheni-Business”.

„Administrația Zonei Economice Libere „Ungheni-Business” dezminte informația publicată, astăzi, pe portalul deschide.md, cu titlul „Armenia a tras în Azerbaidjan cu arme tranzitate prin ZEL „Ungheni-Business” și Portul Giurgiulești și o califică drept nefondată și denigratoare.

Autorul articolului afirmă că armele și munițiile au fost vândute inițial unei companii înregistrate în Zona Economică Liberă „Ungheni-Business”, apoi armamentul a fost transportat pe cale aeriană din Serbia în Moldova, iar după reînregistrarea acestora în zona economică liberă „Ungheni-Business”, a fost livrat în Portul Internațional Liber Giurgiulești din Moldova. Din acest port, armele au fost trimise pe mare spre Georgia și pe uscat în Armenia, cu documente ștampilate de Vama moldovenească, ceea ce nu corespunde nici de jure și nici de facto realității. Mai mult, informația este contradictorie prin faptul că aceeași marfă (arme și muniții) a fost livrată de două ori în zona liberă, ceea ce este absolut imposibil conform legislației. De asemenea, nu este menționat prin ce metode și cărui rezident din zona liberă a fost livrată această marfă.

Nu în ultimul rând, comunicăm că în perioada menționată în articol, nu au fost tranzitate și nici importate sau exportate mărfuri prohibite conform legislației Republicii  Moldova din sau în Serbia și Armenia.

Amintim că presa din Azerbaidjan - Minval.az a publicat un material unde descrie modalitatea prin care armamentul de proveniență sârbă a ajuns în Armenia, accentuând o noutate descoperită în cadrul investigației și anume tranzitul armamentului prin Republica Moldova, fiind folosite ZEL „Ungheni-Business” și Portul Giurgiulești.

Potrivit sursei citate, „o parte din obuzele lansate de Forțele Armate ale Armeniei în cadrul atacurilor din perioada 12-16 iulie, la Tovuz, au fost achiziționate din Serbia.