Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare în Moldova și Guvernul SUA au donat instituției un lot de echipamente în valoare totală de peste 73 de mii de dolari. Acestea vor fi utilizate pentru pregătirea fizică și tactică a peste o mie de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne, care participă anual la cursuri de formare inițială și continuă, transmite IPN.

Lotul conține mai multe tipuri de echipamente individuale și de grup care vor fi utilizate la lecțiile practice din cadrul Centrului. Este vorba despre măști de protecție împotriva loviturilor din timpul antrenamentelor, genunchiere, cotiere, veste anti-înjunghiere, detectoare de metale, bastoane pentru dirijarea traficului rutier, centuri tactice, manechine pentru antrenamente de salvare etc.

În cadrul evenimentului de donare, secretarul general al MAI, Ianuș Erhan, a declarat că aceste mijloace speciale vor ridica nivelul calității pregătirii profesionale a subofițerilor, care vin la pregătirea inițială în cadrul CIPAL.

„Instituirea unui Centru Integrat de Pregătire în domeniul Aplicării Legii este o componentă importantă a Strategiei Naționale de Dezvoltare a Poliției 2016-2020. Donația în cauză demonstrează angajamentului Guvernului SUA de a susține eforturile Ministerul Afacerilor Interne orientate spre implementarea acestui plan”, a menționat Timothy Buckley, directorul Secției justiție penală și aplicarea legii, Ambasada SUA în Republica Moldova.

„Prin această activitate urmărim consolidarea capacităților profesionale ale angajaților Ministerului Afacerilor Interne și, implicit, contribuim la o mai bună asigurare a ordinii publice pentru bărbații și femeile din Republica Moldova”, a precizat Viorel Albu, manager de proiect la PNUD Moldova.

În prezent 247 de subofițeri participă în instruirea inițială cu durata de patru luni,. În contextul pandemiei de COVID-19, lecțiile se desfășoară online. Conform Strategiei de dezvoltare a poliției, în anul curent, centrul trebuie să asigure formarea inițială și continuă a peste 600 de subofițeri. Conform legii, fiecare angajat al MAI este obligat să treacă o instruire specializată, o dată la trei ani.

CIPAL fost constituit în anul 2018 și a fuzionat recent cu Academia de Poliție. Instituția organizează şi desfășoară formarea profesională inițială și continuă a personalului MAI, a personalului din instituţii de aplicare a legii şi a altor beneficiari. În anul 2019, CIPAL a beneficiat de asistență în valoare de circa 59 de mii de dolari SUA din partea PNUD și SUA pentru operaționalizarea procesului de instruire.