Curtea Constituțională a decis că președintele Igor Dodon poate fi suspendat și demis din funcție dacă refuză să desemneze premierul propus de o majoritate parlamentară formalizată. Decizia CCM a fost pronunțată acum câteva minute în urmă.

Judecătorii de la Înalta Curte au mai decis că dacă președintele Republicii Moldova refuză să desemneze candidatul înaintat la funcția de premier de către o majoritate parlamentară formalizată, atunci șeful statului poate fi demis sau suspendat. Procedura de demitere poate fi făcută în felul următor.  Cu votul a 2/3 din deputații din Parlament președintele Republicii Moldova este pus sub acuzare pentru comiterea încălcarea Constituției sau a hotărârilor Curții Constituționale.

„Se admite parțial sesizarea depusă de Igor Munteanu. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim ministru. În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, formalizată, președintele Republicii este obligat ca după consultarea fracțiunilor parlamentare să desemneze un candidat pentru funcția de prim ministru chiar dacă fracțiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa. În cazul în care președintele refuză să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru înaintat de majoritatea prlamentară, această situație poate fi soluționată prin prisma art. 89 din Constituție, care prevede suspendarea din funcție și demiterea președintelui R. Moldova”, mai este precizat în decizia CCM. 

Amintim că deputatul Platformei DA Igor Munteanu, a sesizat Curtea Constituțională cu referire la interpretarea prevederilor Legii Supreme ce țin de desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru.

Astfel, parlamentarul a solicitat Înaltei Curți să explice dacă șeful statului are dreptul discreționar de a desemna orice candidat la funcția de prim-ministru, fără a ține cont de faptul că majoritatea parlamentară, în procesul consultărilor, îi recomandă să desemneze un candidat concret la funcția de premier. Totodată, Igor Munteanu întreabă dacă șeful statului este obligat să desemneze candidatul majorității parlamentare la funcția de premier, propus în timpul consultărilor cu fracțiunile parlamentare sau nu.

Detalii: DOC // Opoziția sesizează CCM: Ce se întâmplă dacă Dodon și Greceanîi refuză să desemneze un premier?