UPDATE // 23:55 // Solicitat telefonic, Ion Mămăligă, șeful SPIA a confirmat operațiunea pentru Deschide.MD, însă susține că la această oră nu ne poate oferi mai multe detalii pentru a nu pereclita mersul anchetei, dat fiind faptul că acțiunile sunt în plină desfășurare. Cu mai multe detalii despre această operațiune, dar și bilanțul perchezițiilor nocturne, organelor de drept vor veni pe parcursul zilei de mâine.

Mămăligă a precizat că acțiunile de amploare îi vizează pe mai mulți reprezentanți ai unor transportatori de pasageri, care au fost reținuți, dar și polițiști de frontieră, în privința cărora urmează să fie luată o decizie.

„Acțiunea de amploare demarată de ofițerii SPIA ține de neadmiterea implicării funcționarilor de la frontieră în facilitarea traversării frontierei de stat în condițiile pandemiei”, a subliniat Mămăligă.ȘTIREA INIȚIALĂ

Ofițerii din cadrul Serviciului Anticorupție și Protecție Internă al MAI, cu suportul mascaților de la „Scorpion”, dar și însoțiți de procurorii PCCOCS, au descins în aceast seară cu mai multe percheziții la punctul de trecere a frontierei Leușeni. Potrivit surselor Deschide.MD din cadrul Poliției de Frontieră, acțiunile de urmărire penală se desfășoară inclusiv și la această oră.

Sursele noastre susțin că acțiunile au loc în legătură cu mai multe acțiuni de corupție admise de către polițiștii de frontieră și care ar avea legătură cu perfectarea unor acte ce țin de situația pandemică COVID-19, inclusiv contracte de muncă individuale

Nu am reușit să obținem o reacție oficială a acestor acțiuni, dar nici numărul persoanelor care au fost reținute, dat fiind faptul că la această oră operațiunea încă este în plină desfășurare.

Aici este de menționat că, potrivit TV8.MD, R. Moldova a ajuns subiect de știre în Italia, după ce jurnaliștii italieni au mediatizat pe larg cum, pe timp de pandemie, moldovenii ajung pe peninsulă fără probleme. Asta, chiar dacă țara noastră este inclusă în „lista neagră”, din cauza numărului mare de îmbolnăviri cu COVID-19. Pentru o sută de euro se rezolvă problema testelor negative la coronavirus și a contractelor de muncă, iar în două zile cetățenii noștri ajung în Italia.

Potrivit presei italiene, autocarul pornește din Chișinău, miercuri, și ajunge la Roma, vineri. Suma se achită la sosire. Bărbatul a asigurat-o pe interlocutoare, jurnalistă sub acoperire, că toate controalele vamale vor fi trecute în siguranță.

Anterior, ofițerii anticorupție au reținut doi suspecţi în dosarele traversării frontierei cu certificate medicale şi contracte de muncă false. Aceștia ar fi pretins mită în valoare de 100 de euro de la un pasager, după ce i-au promis că-i asigură ieşirea, fără obstacole, din Republica Moldova şi revenirea în țară, fără a fi plasat în autoizolare obligatorie de 14 zile. Acum două săptămâni, doi angajați ai Poliției de frontieră și doi șoferi de pe cursa Moldova-Italia au ajuns în vizorul oamenilor legii.
 
Mai mult, în dimineața zilei de 5 august, un grup de moldovei care au încercat să intre în România pe la Vama Giurgiuleşti-Galați,  au fost întorşi din drum de vameşii români.
 
Potrivit reprezentanților de la Poliția de Frontieră din România, aceștia nu au respectat condiţiile de intrare pe teritoriul României, în contextul pandemiei de coronavirus.