Regulile necesare pentru lupta cu pandemia sunt sfidate de pasagerii care călătoresc cu transportul în comun. Dintr-un filmuleț publicat pe o rețea de socializare se observă cum pasagerii dintr-un microbuz de pe ruta Chișinău - Gălești sunt fără măști de protecție sau mănuși, iar șoferul nu a reacționat în niciun fel la această situație.

Tot din imaginile video observăm că oamenii sunt revoltați de faptul că nu le sunt eliberate bilete de călătorie. Pasagerii sunt indignați că achită pentru această călătorie, dar fără a fi siguri de condiții și comfort în transport, sau că vor ajunge la destinație. „Șoferul dat a ignorat toate principiile morale și etice față de acești pasageri și nu i-au transportat până la destinație”, se menționează în mesajul care însoțesc imaginile video. 

Amintim că, în luna iunie curent, pe traseele naționale și în incinta gărilor din zonele Centru, Nord și Sud, Agenția Națională Transport Auto (ANTA), în comun cu Inspectoratul Național de Securitate Publică (INSP) au desfășurat activități de monitorizare și constatare a cazurilor de nerespectare a regulilor de protecție și a măsurilor de prevenire a infectării cu COVID–19 de către pasageri și conducătorii auto pe rute regulate, dar și de către administrația și angajații gărilor auto.  În cadrul verificărilor efectuate de către inspectori, au fost constatate mai multe cazuri de abatere de la recomandările Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

Astfel, inspectorii ANTA și INSP nu au recurs la întocmirea proceselor verbale și sancționarea cazurilor de încălcare constatate, ci doar au avertizat pasagerii, conducătorii auto, angajații gărilor și reprezentanții administratorilor de rute, despre necesitatea respectării stricte a regulilor de prevenire a infectării cu COVID–19 și despre sancțiunile ce pot fi aplicate pentru acest tip de încălcări.

Reprezentanții serviciului se presă al ANTA au declarat pentru DESCHIDE.MD că controalele în incinta gărilor continuă. 

Cu toate acestea în spațiul public apar tot mai multe cazuri de nerespectare măsurilor anti-COVID de către pasageri și șoferi.

Menționăm că, potrivit Comisiei Națională Extraordinară de Sănătate Publică, persoanele care călătoresc în transportul în comun trebuie să poate mască obligatoriu. La fel și șoferul, trebuie să fie asigurat cu echipament de protecţie (măşti, mănuşi); dezinfectanţi (pentru mâini şi suprafeţe); și să efectueze triajul zilnic al personalului angajat la începutul turei de lucru (termometria, starea sănătăţii). Numărul de pasageri trebuie să fie limitat conform numărului de scaune disponibile in mijlocul de transport.