În după-amiaza zilei de vineri, 31 iulie 2020, Colegiul de Inginerie din Strășeni a găzduit Dezbaterea publică „Învățământul profesional tehnic în sistem dual: provocări și soluții“, organizată de către Institutul „Pro Vest” în cadrul proiectului “Moldova în Dialog”, realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României -  Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

La evenimentul transmis integral în regim on-line, au participat în calitate de invitați de onoare domnii: Marin Ciobanu - administrator al Zonei Economice Libere Bălți și director al Colegiului de Inginerie din Strășeni Silviu Gîncu - șef al Direcției învățământ profesional tehnic din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, și Vadim Bubulici - manager formare profesională în cadrul companiei Dräxlmaier. Dezbaterea a fost moderată de către doamna Inna Negrescu-Babuș - președinte al Institutului “Pro-Vest”, potrivit unui comunicat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Sistemul de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova a traversat o perioadă de schimbări majore, odată cu introducerea învățământului dual în anul 2014. “Învățământul dual a plasat elevul-ucenic în centrul unei relații profesioniste, bazată pe încredere reciprocă, între instituția de învățământ și compania care este interesată să formeze și să angajeze muncitori calificați și bine instruiți”, a subliniat dl V. Bubulici, împărtășind experiența companiei Dräxlmaier.

Introducerea noului tip de formare profesională - învățământul dual - a reprezentat o provocare și pentru autoritățile statului. “Nu a fost deloc ușor, la început exista o oarecare reticență a publicului, dar de-a lungul anilor am reușit să transmitem un sentiment de încredere - atât tinerilor și părinților lor, cât și companiilor care sunt gata să investească în Republica Moldova, dar cu condiția de a găsi pe piața locală muncitori calificați”, a menționat dl S. Gîncu. “În versiunea sa de la Colegiul de Inginerie din Strășeni, învățământul dual prezintă astăzi numeroase avantaje: avem condiții foarte bune de cazare pentru elevi, un corp profesoral competent și motivat, și mașini-unelte performante. Toate aceste aspecte ajută la schimbarea radicală a imaginii învățământului profesional tehnic, în sensul unei îmbunătățiri vizibile”, a concluzionat dl M. Ciobanu.

La finalul dezbaterii, dna I. Negrescu-Babuș a subliniat faptul că prin extinderea rețelei de instituții în care se practică învățământul dual, se oferă unui număr din ce în ce mai mare de tineri șansa de a obține o meserie în corespundere cu cerințele imediate ale pieței muncii.

Seria de evenimente publice în cadrul proiectului “Moldova în Dialog” va fi reluată în a doua jumătate a lunii august a.c.