Curtea Supremă de Justiție a respins cererea de chemare în judecată a Consiliului Superior al Procuraturii, înaintată de Grigore Petrenco.

Anunțul a fost făcut de Petrenco după ședința de judecată de astăzi. Acesta a mers la Curtea Constituțională pentru a depune o sesizare privind controlul constituționalității anumitor prevederi din legea cu privire la Procuratură. 

„Judecătorii nu au acceptat această cerere depusă de noi. Ei au trecut la deliberări și au respins cererea noastră de chemare în judecată; respectiv, au lăsat în vigoare hotărârea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Astfel toți acești 50 de procurori, cei mai docili, executori în cadrul dosarelor politice, au fost premiați, iar hotărârea aceasta a rămas în vigoare. Noi ne vom adresa la CSM ca acești judecători să fie trași la răspundere din motiv că au încălcat legislația națională și hotărârea Curții Constituționale”, a  declarat Petrenco. 

Procurorul General Eduard Harunjen susține, pe de altă parte, că, în opinia sa, este o decizie corectă, pentru că au fost respectate toate procedurile în cadrul legal când cei 56 de procurori au fost decorați. 

„Este o decizie corectă, pentru că s-au respectat toate procedurile și nu a fost încălcată legislația. Așteptăm să vedem hotărârea motivată. Cât despre intențiile domnului Petrenco de a contesta, este dreptul său să facă acest lucru. Așa prevede legislația, că orice persoană care se consideră parte vătămată poate merge în instanță, însă nu știu cum domnul Petrenco poate aprecia modul în care lucrează procurorii sau ce rezultate au obținut aceștia”, a declarat pentru Deschide.MD, Harunjen. 

Amintim că CSP a cerut de la preşedintele Igor Dodon, distincţii de stat pentru şase procurori cu merite deosebite şi activitate impecabilă. Decizia a fost aprobată la ultima şedinţă şi a fost luată în contextul Zilei lucrătorului Procuraturii, care a fost marcată pe data de 29 ianuarie. Totodată, CSP a cerut procurorului general acordarea a 50 de distincţii şi medalii ale Procuraturii. 

Consiliul au constatat cã procurorii menționați în acea hotãrâre se bucurã de autoritate și bunã reputație atât în rândul procurorilor, cât și în cadrul celorlalte instituții de drept, abilitate cu competențe de investigare și judecare a infracțiunilor, dislocate în teritoriu.