Pe parcursul întrunirii pașnice organizate de Grupul de inițiativă „Forța Veteranilor” în fața Parlamentului Republicii Moldova pe 16.07.2020, reprezentanții forțelor de ordine au reacționat violent la intenția câtorva participanți de a instala un cort. Incidentul a escaladat într-o busculadă cu implicarea participanților și a forțelor de ordine, soldată în final cu utilizarea de către forțele de ordine a forței fizice, a gazelor lacrimogene și reținerea violentă a mai multor participanți.

„Constatăm cu îngrijorare că forțele de ordine au recurs cu multă ușurință la aplicarea forței fizice și altor mijloace speciale din dotare și s-au implicat în violențe care puteau fi evitate. Atragem atenția că intervenția forțelor de ordine la întrunirile publice este admisă doar în condițiile procedurilor descrise expres în legea privind întrunirile.

Menționăm, că orice acțiuni ale participanților la întrunire care sînt pașnice și care nu pun în pericol viața sau sănătatea[1] trebuie soluționate doar prin metode legale pașnice non-violente.

Asociația Promo-LEX condamnă aplicarea disproporționată și nejustificată a forței fizice, a gazelor lacrimogene și a electroșocului de către forțele de ordine. În același timp, condamnăm și reacțiile agresive ale participanților la întrunire.

Solicităm respectarea cu bună credință a procedurilor de intervenție prevăzute de legea privind întrunirile.

Recomandăm insistent forțelor de ordine aplicarea metodelor non-violente de soluționare a incidentelor cu utilizarea dialogului și negocierii”, se arată într-un comunicat al organizației.