Un lot de echipamente medicale donate de Uniunea Europeană (UE) și Organizația mondială a Sănătății (OMS) a ajuns în Republica Moldova. Valoare acestuia se ridică la peste 2,8 milioane de euro, transmite IPN. Suportul oferit include circa 1,5 milioane de echipamente de protecție individuală precum: măști medicale, respiratoare, ochelari și halate de protecție. Acesta este primul lot din asistența umanitară de oferită de UE pentru țările Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova. Echipamentele vor ajunge pe ambele maluri ale Nistrului.

Potrivit ambasadorului UE în Moldova, Peter Michalko, UE de la începutul pandemiei a arătat solidaritate față de țările membre ale Parteneriatului Estic. Ambasadorul speră că va fi depășită această criză pandemică împreună, dar pentru asta trebuie respectate măsurile de protecție. El a menționat că asistența UE este pentru oameni, pentru îmbunătățirea calității vieții acestora.

Simon Springett, coordonator Rezident al OMS, a menționat că se află aici pentru că în Moldova numărul de cazuri de infectare cu noul tip de coronavirus a ajuns la 20 de mii. Potrivit lui, este important să nu se uite de oamenii care s-au îmbolnăvit, care și-au pierdut viețile, dar și de personalul medical implicat.

Ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că echipamentele vor fi direcționate pentru cei din prima linie, pentru protecția personalului medical, conform necesităților.

Republica Moldova urmează sa recepționeze și al doilea lot de echipamente, care va permite implicit extinderea capacităților de testare a pacienților.

Uniunea Europeană, împreună cu Biroul Regional al OMS pentru Europa, au lansat un proiect comun: „Solidari pentru Sănătate”, pentru cele șase state ale Parteneriatului Estic, inclusiv Republica Moldova. Pe parcursul a doi ani, țările vor beneficia de un suport cumulativ de 30,5 milioane euro, destinat prevenirii, detectării și acțiunilor de răspuns la pandemia COVID-19, precum și consolidării capacităților țărilor PaE de a reacționa la situațiile de urgență în sănătate publică.