Elevii revin la școală din 1 septembrie. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov. Potrivit lui ministerul va face tot posibilul pentru ca procesul educațional să fie reluat fără a expune elevii riscului de a fi infectați cu COVID-19.

 „Este timpul să planificăm întoarcerea în sălile de studii. Împreună cu prudență, dar nu cu frică, în maximă atenție și siguranță. Avem acum în față săptămâni de muncă intensă, astfel încât la 1 septembrie în școli să sune clopoțelul de început de an școlar”, a declarat Igor Șarov.

Totodată, ministrul a prezentat 7 metode după care ar urma să aibă lor procesul educațional.

1. Prezența fizică 100 % a elevilor la școală.
2. Învățarea în două schimburi.
3. Învățare combinată (câteva zile la școală, câteva acasă).
4. Învățarea de tip hibrid (50 % din elevi se află la școală și 50 % acasă (online), elevii se împart în două grupuri).
5. Învățarea alternantă (50 % din elevi se află la școală timp de o săptămână, iar 50 % se află acasă (online), apoi grupurile se schimbă).
6. Învățarea la distanță inclusiv online (la acest model se recurge în caz de focare COVID, dacă e situație excepțională).
7. Învățare mixtă (îmbinarea a două sau trei modele prezentate mai sus).

Aceste șapte modele vor fi supuse consultărilor publice, iar directorii de școli vor decide împreună cu profesorii și părinții care metodă este cea mai bună pentru școală.

Potrivit ministrului, planul actual de redeschidere a școlilor reprezintă un rezumat al propunerilor managerilor instituțiilor din diferite raioane ale țării, părinți, profesori, dar și elevi. Ministrul spune că elementul principal al acestui plan este responsabilitatea și deciziile luate la nivel local.