Dodon, pleacă! - este o acțiune a partidului PRO-Moldova de colectare a semnăturilor de la cei care nu mai vor să-l vadă pe Igor Dodon în fruntea statului. Semnăturile se colectează online, pe site-ul pleaca.com, și fizic, la cele câteva corturi instalate în locuri strategice din Chișinău - magazinul Unic, piața agricolă de la Ciocana, cinematograful Flacăra de la Buiucani, dar și la corturile din 8 orașe din republică. În esență aceste semnături nu vor avea o consecință juridică, ci doar una politică, vor constitui un semnal pentru elitele politice - Dodon este ingrat, a întrecut măsura în iresponsabilitate față de cetățeni și servilism față de Rusia.

La cortul din preajma magazinului UNIC, spre ora amiezii au semnat deja aproximativ 60 de persoane. Am mers să vedem ce îi motivează pe moldoveni să semneze contra lui Dodon. Canicula de la ora amiezii a rărit semnatarii. Primul care apare este un bărbat negricios mâncând un foietaj cu brânză împăturit, încălțat old-school cu sandale peste picioarele îmbrăcate în șosete, are și ochelari de soare. Bărbatul se răstește nervos: „Eu vreau să aflu câte aproximativ semnături s-au strâns?”. Cel care îi răspunde este un membru al PRO-Moldova, Mihai Moloșevschi, prezent în cort alături de doi voluntari tineri ce poartă simbolica acțiunii „Dodon, pleacă!”. „În total nu vă pot spune, la moment nu cunosc pentru că este abia a treia zi de colectare a semnăturilor”. „Păcat, e o informație foarte importantă, ea ne arată câți imbecili mai sunt în Moldova”, continuă bărbatul.

El a început discuția în limba română, dar a continuat în limba rusă. „Arătați-mi o listă cu învinuiri, ori nu funcționează legile lui Dodon?", întreabă bărbatul în timp ce împachetează o jumătatea de plăcintă rămasă și o pune în rucsac. Membrul PRO-Moldova încearcă să-i explice că colectarea unor semnături este un proces democratic, firesc și legal. Bărbatul însă se indignează și spune că asta o să ducă Moldova la pierzanie. „Dar nu vă temeți că va fi un dezmăț ca în Ucraina? Ei nu vor ca Dodon să facă unele schimbări, ca să ne integrăm în Uniunea Vamală, ca să avem economie și industrie, să avem o țară”, se indignează omul cu plăcintă și aduce aminte de Ucraina și Donbas, că numai doar niște oameni cu inițiativă ca aceștia care vor să-l scoată pe Dodon din Președinție au fost în stare să creeze probleme Ucrainei, apoi a adus aminte de toate revoluțiile „purulente”, începând cu cea din 1917. 

Apare o femeie, care, spre deosebire de omul indignat, poartă mască, se apropie de masa din cort să semneze comentând: „De ce vorbiți cu un rosofon?”. Mihai, membrul de partid îi zice că pentru ei toți sunt cetățeni egali, nu contează limba de comunicare. Bărbatul vizat, iarăși se indignează, de data aceasta își aduce aminte că poate vorbi și românește. „Dar ce, rusofonii nu-s oameni, ori dacă mata grăiești limba moldovenească, ești mai deșteaptă?, întrebă bărbatul, apoi continuă, - Ce organizație e aceasta, cine plătește?”. „Dodon, Dodon, Dodon plătește!”, sare femeia care tocmai a semnat pentru demisia președintelui pro-rus. Când femeia se dă la o parte să plece o și întreb de ce a semnat pentru demisia lui Dodon. „Ne-am săturat de situația aceasta în republica asta. Ce-o făcut el în patru ani? Absolut nimic! Noi, moldovenii, suntem dați deoparte. Iar el a devenit un turist la Moscova. El nu este un președinte al nostru, al poporului, ci unul pro-rus, de asta trebuie să plece!”, zice femeia și pleacă.

Între timp, de cort se apropie un alt susținător al ideilor bărbatului cu ochelari de soare și sandale cu ciorapi. Este un alt vorbitor de limbă rusă, mai scund, fața roșie și bolfoasă: „Voi sunteți de la PRO-Moldova, de la Candu? Păi el e un hoț, e un hoțoman!”, strigă bărbatul, îi scrutează pe cei prezenți cu ochii mijiți, scuipă și pleacă nemulțumit. Între timp, apare o femeie pensionară târând după ea un cărucior pe două roți și toartă, de care e atașată o geantă cu merinde. „Dar spuneți-mi mie, iată eu înainte primeam câte 700 de lei de Paște și Crăciun. Acuma, dumnealui, ne dă la 1 septembrie, ce sărbătoare e la 1 septembrie?”, se oftică femeia. „Nu dumnealui îndeplinește, sunt contabili, ei decid”, îl apără pe Dodon, bărbatul cu jumătatea de plăcintă în rucsac. „El e președintele socialiștilor, și cum a spus el, așa face partidul”, se vaietă pensionara.

O iau deoparte pe pensionară să aflu de ce, totuși, vrea ca Dodon să plece de la putere: „Pentru că nu face nimic, e un mincinos! Stă la putere și comandă doar. Iată, l-o adus pe Krikorov la Sadova, i-o dat căpșuni și pomușoare, o făcut drum până la mama la poartă, iar alături e noroi până la merișoare!”, se vaietă pensionara cu cărucior.

Apare un bărbat cu șapcă neagră pe care este scris FBI, semnează pentru demisia lui Dodon, iar argumentul lui e simplu: „El a fost comunist, iar foști comuniști nu există! Dar ce o făcut el, să vorbim la drept, ce a făcut? El și-o făcut teplițe cu mandarine, apelsine, căpșune, cireșe. Pentru familia și copiii lui! Nimic pentru țară! Eu nu știu pentru cine sunteți voi, dar iată, a fost Andrei Năstase, a fost Maia Sandu. Parcă au promis cuvinte bune, dar, i-au spălat!”, spune bărbatul cu șapcă FBI și povestește o anecdotă despre cum în Germania a fost inventat un robot ca să prindă hoți, iar robotul a prins hoți în Germania, în Austria, în Italia, iar când a ajuns în Moldova, a fost furat robotul, apoi pleacă.

În sfârșit apare un tânăr și explică de ce semnează contra lui Dodon: „E un prost organizator. Nu reușește să conducă și să administreze o țară întreagă”.

O femeie spune că este profesor de Istorie la un liceu din capitală, de aceea, fiind intelectual, acest lucru implicit înseamnă că votează împotriva celui care promovează interesele Rusiei în R. Moldova.

Un cuplu mai bătrân se apropie de cort; întâi domnul, apoi, după ce ezită, doamna. Dar femeia este cea care și răspunde la întrebări: „Am să vă spun un singur lucru: mie nu-mi plac oamenii care numai promit, dar nu realizează nimic! Iar toți în jurul lor sunt vinovați că ei nu realizează lucrurile pe care le-au promis”. „Mincinos, și este implicat în scheme!”.

Ultimul care semnează, un bărbat ce se îndreaptă spre piață, alături de fiu său, care-l și așteaptă lângă cort: „Eu cred că Igor Dodon este pericolul numărul unu al acestei țări, în toate privințele - și economic, și cultural, și la securitate!”, zice grăbit și pleacă spre treburile cotidiene.