Deputații Partidului „ȘOR” elaborează un proiect de lege ce prevede majorarea indemnizațiilor unice la nașterea primului copil până la valoarea a două salarii medii, adică până la aproape 16 mii lei, și de trei salarii medii – la nașterea celui de-al doilea copil. Proiectul este elaborat în contextul în care indicii demografici din țară sunt în declin în ultimii ani, iar autoritățile trebuie să motiveze tinerele familii la nașterea copiilor.

Despre aceasta a anunțat la Orhei deputata Violeta Ivanov, în cadrul ceremoniei de acordare a indemnizațiilor la nașterea copiilor pe care echipa Partidului „ȘOR”, aflată la conducerea orașului, le acordă suplimentar celor de stat deja de cinci ani în cadrul programului „Capitalul matern”.

Violeta Ivanov a spus că proiectul de lege prevede ca indemnizațiile unice să crească anual direct proporțional cu creșterea valorii medii a salariilor.

„Moldova a ajuns anul trecut să înregistreze doar 32 de mii de nou-născuți, în descreștere puternică în ultimii ani. De exemplu, în anul 2014 această cifră era de aproape 41 de mii, în 2017 - puțin peste 36 de mii, iar în 2018 această cifră a mai scăzut cu o mie”, a afirmat Violeta Ivanov.

Deputata s-a arătat îngrijorată și de faptul că, în ultimii cinci ani, populația țării s-a redus cu aproape un sfert de milion de oameni, iar ritmul exodului populației a luat proporții alarmante.

În această situație, spune Violeta Ivanov, deputații socialiști și democrați sunt obligați să susțină proiectul de lege al Partidului „ȘOR”. În caz contrar, opinia publică se va convinge încă o dată de natura antisocială a celor două partide.

De menționat că echipa Partidului „ȘOR” din mun. Orhei și com. Jora de Mijloc susține din 2015 programul „Capitalul matern”, lansat de Ilan Șor. Proaspeții părinți beneficiază, suplimentar la indemnizațiile de stat, de 7 mii și 10 mii de lei la nașterea primului copil și, respectiv, la cel de-al doilea. La nașterea gemenilor, autoritățile locale din Orhei acordă 14 mii de lei. În ultimii ani, rata natalității în Orhei a crescut de 1,5 ori, afirmă autoritățile.