Guvernul a decis ca lista persoanelor cu pașapoarte diplomatice să fie extinsă. De acestea vor beneficia șeful și adjunctul Serviciului Protecție și Pază de Stat (SPPS), dar și colaboratorii aceleiași instituții, care vor asigura protecția persoanelor de stat în cadrul deplasărilor peste hotarele R. Moldova. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de vineri, 3 iulie.

„SPPS este instituția ce se subordonează direct Președintelui Republicii Moldova, astfel directorul și directorul-adjunct al serviciului respectiv sunt numiți și eliberați din funcție prin decret al președintelui Republicii Moldova. Persoanele vizate reprezintă interesele Republicii Moldova și ale instituției respective peste hotarele țării. Prin urmare aceste persoane, în funcție de specificul misiunii de protecție, însoțesc și asigură protecția persoanelor protejate în afara țării”, se arată în proiect. 

Totodată, Cabinetul de miniștri a votat pentru eliminarea obligativității deținerii pașapoartelor diplomatice doar de persoanele ce dețin exclusiv cetățenia Republicii Moldova.

Cu ajutorul unui pașaport diplomatic, deținătorii beneficiază de facilități la trecerea frontierei de stat. În primul rând, nu stau la coadă în posturile vamale și nici nu sunt supuși controalelor.