După tensionarea situației în Zona de Securitate, urmare a interzicerii de către Tiraspol a circulației cetățenilor între cele două maluri ale Nistrului, Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, și ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, au efectuat o vizită de lucru în localitățile de pe platoul Cocieri, pentru a se documenta la fața locului cu situația creată. Miercuri și joi, Biroul pentru Reintegrare a primit multiple sesizări că, începînd de ziua de 1 iulie 2020 un număr impunător de persoane nu pot ieși din regiunea transinstreană.

Drept urmare, mai multe proteste au fost organizate, iar persoanele nemulțumite au blocat podul Râbnița-Rezina și s-au plâns pe imposibilitatea de deplasare, inclusiv în localitățile Dubăsari și Varnița, și pe barierele impuse la libera circulație de către Tiraspol. Una dintre cele mai afectate zone este Platoul Cocieri, localitățile situate aici fiind încercuite de posturi mobile și fixe instalate ilegal de către Tiraspol, cu prezența așa-zișilor grăniceri.

Vizita la fața locului a avut menirea de a aprecia rolul pacificatorilor și situația reală pe teren, precum și de a verifica repetat caracterul acțiunilor Tiraspolului și problemele cu care se confruntă cetățenii din această zonă.

„Aceste persoane blochează circulația cu diferite instalații și automobile și încearcă să-și atribuie prerogative ilegale de control și evidență a persoanelor. Am vrut să ne documentăm la fața locului cu acțiunile unilaterale ale Tiraspolului și să sesizăm în mod repetat mediatorii și observatorii în procesul de reglementare transnistreană în legătură cu încălcarea flagrantă a drepturilor omului și a documentelor statutare de către Tiraspol”, a declarat Cristina Lesnic.

La rândul său, ministrul Apărării, Alexandru Pânzari, a dispus documentarea de către reprezentanții Chișinăului în forțele de menținere a păcii a acțiunilor Tiraspolului și sesizarea organelor de drept pentru a fi calificate din punct de vedere legal.

Amintim că, în perioada situației de urgență provocată de pandemia de COVID-19, Tiraspolul a instalat unilateral nu mai puțin de 37 de posturi de control ilegale în jurul localităților subordonate autorităților constituționale. Astfel de acțiuni împiedică libera circulație a cca 50 de mii de locuitori din 11 localități și intenționat tensionează situația din Zona de Securitate.