Portalul SafeNews.md a cerut opinia experților pentru a comenta acțiunile întreprinse de procurori în raport cu persoanele reținute pentru construcția unor elicoptere în raionul Criuleni. Experții sunt de opinie că procurorii nu au avut suficiente probe pentru a-i reține pe muncitorii de la pavilionul unde se fabricau elicopterele și că Acțiunile procurorilor PCCOCS nu fac decât să contravină afirmațiilor făcute de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, care afirma că o dată cu venirea sa la cârma instituției, nu vor mai fi admise rețineri neîntemeiate.

„Ori nu au avut temei pentru a-i reține, sau din datele preventive pe care le dețin, ei nu au suficiente probe pentru a le înainta o bănuială rezonabilă de comitere a infracțiunii. Adică nu au suficiente probe pentru a-i pune sub bănuire. Aspectul pe care trebuie să-l știți, este primul: prea ușor este reținută astăzi o persoană, fie și pe trei, fie și pe șase, fie și pe 12 ore. Orice oră aflată în detenție este un stres și o încălcare a liberei circulații a persoanei. Asta este prima lecție. Prea ușor sunt reținute persoanele”, a comentat pentru SafeNews.md juristul Ion Dron.

”Acțiunile procurorilor PCCOCS nu fac decât să contravină afirmațiilor făcute de Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, care afirma că o dată cu venirea sa la cârma instituției, nu vor mai fi admise rețineri neîntemeiate”, de această părere este avocatul Gheorghe Malic.

„Eu cred că nu a fost nici un temei pentru a reține aceste persoane. Haideți să admitem că aceștia într-adevăr au pus elecopterele pe bandă de producere și așteaptă să cucerească toată lumea cu acestea, oricum nu poți să vorbești din start despre o infracțiune, decât dacă este una economică care nu atrage necesitatea reținerii persoanelor, dar nu tocmai de un grup criminal organizat. Ei singuri sunt un grup criminal organizat care nu știu nici carte și vor falimenta acest stat prin reținerile abuzive. Ceea ce a declarat Stoianoglo că nu se va mai efectua rețineri neîntemeiate, vă amintiți? Păi iată că lucrurile nu s-au schimbat de fel. Iar acest dosar este făcut doar de ochii lumii, pentru a demonstra că lucrează și sunt utili statului, ceea ce nu este așa”, a declarat Malic pentru sursa citată.

Teodor Cîrnaț: ”Acest dosar este unul ”fantomă”.

„Acest caz face parte din categoria dosarelor ”fantome” care au menirea de a deconcentra atenția de la problemele reale și dosarele de rezonanță, care cu adevărat își merită interesul. În acest caz vedem procuratura care se laudă că a descorit un grup criminal care asamblau elecoptere și în același timp au lansat o formulă foarte complicată potrivit căreia sunt implicați cei din stânga Nistrului. În realitate eu sunt de părerea că într-un final nu va fi condamnată nici o persoană, căci și aceste două persoane rămase vor fi scoase de sub urmărire penală”, a declarat juristul Teodor Cîrnaț pentru aceeași sursă. 

Portalul precizează că, astăzi și șeful statului, Igor Dodon, a spus că va ruga organele de anchetă să fie mai „blânde” cu persoanele reținute în acest dosar, deoarece ele „sunt bravo” că au capacitățile să facă aceste aparate de zbor, iar statul ar trebui să le pună să muncească în acest domeniul legal, deoarece am avea doar de câștigat pe urma capacităților acestor cetățeni.