Guvernul a aprobat angajarea răspunderii în fața Parlamentului pentru un proiect ce prevede dublarea salariilor pentru circa 4 500 de cadre medicale. Cel puțin așa a declarat premierul Chicu la ședința de Guvern. În realitate, este vorba de acordarea sporurilor la salarii pentru o perioadă de câteva luni, până la finele anului, ast6fel fiind alocate din buget 40 de milioane de lei.

Moficiările fectuate de Guvern la legea 270/2018 presupun mai degrabă o redistribuire a sporurilor. Dacă în lectura inițială aceste sporuri pentru autoritățile publice din domeniul apărării naționale, securității statului și ordinii publice reprezentau 30% din suma anuală a salariilor de bază stabilite la nivel de autoritate publică, în redacția actuală asumată de Guvern aceste sporuri vor fi de doar 20%. Pentru alte categorii, cum ar fi învățământ medicină aceste sporuri reprezentau 20% din suma anuală a salariilor de bază stabilite la nivel de autoritate publică. În redacția aprobată de Guvern, aceste sporuri au fost distribuite în felul următor pentru personalul din învățământ, asistență socială - 10% și pentru personalul medical - 30%.

De menționat că la moment coaliția PSRM-PDM nu dispune de o majoritate parlamentară, ceea ce face imposibil adoptarea legilor în Parlament.

Potrivit legislației, în cazul în care în decurs de 72 de ore nu se va depune moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, proiectele sus-menționate vor intra în vigoare.

Vedeți mai jos proiectul de lege: