Ex-procurorul-șef al PA Viorel Morari susține că atât timp cât Procuratura Generală va fi condusă de Alexandr Stoianoglo dosarul privind finanțarea externă a PSRM nu va avansa deloc.

În cadrul unui interviu acordat pentru știripesurse.ro, Viorel Morari a declarat că în anturajul lui Dodon se cunoștea din luna octombrie 2019 despre faptul selectării și numirii a lui Stoianogolo Alexandr în funcția de Procuror General al Republicii Moldova, care a avut loc abia la 28 noiembrie 2019.

„În cadrul dosarului privind finanțarea externă a PSRM deputații socialiști care urmau a fi audiați în calitate de bănuiți, au fost audiați ca martori. Un al doilea element pentru care eu cred că acest dosar nu va avea o finalitate este că în cazul deputaților era încălcată legislați privind declararea averii. Patru deputați PSRM au împrumutat de la un agent economic sume de bani care au fost folosite în campania electorală, adică banii îmăprumutați i-au donat partidului. Aceste sume nu au fost declarate. Aici urma ca Procurorul General să solicite în Parlament ridicarea imunității și să investigheze aceste persoane. Împrumuturile sunt mari de la 25 000 de euro și mai mult” a declarat Morari. 

Morari mai spune că afilierea lui Dodon față de Rusia este clară pentru toți: „În campaniile electorale, PSRM se promovează cu imagini în care apare președintele Rusiei, Putin”.

„Există bănuială rezonabilă că activitatea PSRM este finanțată din fonduri externe, fapt investigat în cadrul unei cauze penale. De asemenea, acest lucru este confirmat de însuși Dodon în înregistrările video apărute public”, a declarat Morari.