Platforma DA va susține moțiunea simplă depusă pe numele actualului Ministru al Sănătății și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, din motive că aceasta și consilierii săi sunt direct responsabili de faptul că de R.Moldova a devenit una din cele mai puternic afectate de pandemie state din lume. Declarația a fost făcută de vicepreședintele Platformei DA Igor Munteanu.

Acesta subliniază că RM a intrat în topul global al celor mai afectate de pandemie state din lume, după ce numărul de cazuri active a crescut de la 1851 (la 21.06.2020) la 2108 cazuri active (la 28.06.2020), toate aceste date vorbind despre faptul că acest guvern a scăpat situația de sub control.

„Propaganda nu ține loc de pâine celor care și-au pierdut slujbele din cauza politicilor dezechilibrate ale guvernării și nici de consolare pentru cei care s-au infectat în ultima lună, ca urmare a neglijenței proprii, dar și ca urmare a măsurilor haotice, precare, ineficiente ale guvernului în prevenirea și tratarea infecției Covid19, explicate pe lipsa totală de empatie pentru populație, conjugată unei crase incapacități de a înțelege cum se acționează pe timp de criză”, susține Munteanu. 

Parlamentarul enumeră și câteva observații alarmante ce țin de evoluția pandemiei. 

(1) Vârsta persoanele infectate întinerește, tot mai des se infectează persoane tinere - o tendință alarmantă!
(2) numărul de cazuri active în RM era de 2,8 ori mai mare decât media globală, iar după ultima săptămână, acest indicator a crescut până la 3.9 ori.
(3) Ineficiența măsurilor de protejare a sănătății publice afectează libertățile și drepturile noastre: dreptul la muncă, economia se va recupera mult mai greu, mai mulți bani va trebui să cheltuim pentru alte măsuri care vor trebui să fie luate după căderea (iminentă!) al acestui guvern.
(4) Numărul mare de cazuri active de Covid19 afectează dreptul cetățenilor RM de a se bucura de mobilitatea oferită generos de UE în anul 2014, iar cetățenii RM ar putea fi ineligibili să călătorească în spațiul comunitar al UE.

„Înțeleg oare actualii guvernanți cât de mult fac rău populației RM prin încăpățânarea de a se menține la putere? Noi vom susține o Moțiune simplă depusă pe numele actualului Ministru al Sănătății și Protecției Sociale, Dna Viorica Dumbrăveanu pentru că Domnia sa și consilierii săi sunt direct responsabili de faptul că de ieri, RM a devenit una din cele mai puternic afectate de pandemie state din lume (11), coborând 2 poziții în ultima săptămână, iar în Europa, RM se află pe locul 2, fiind depășită numai de Belgia”, menționează Munteanu. 

Amintim că, în ședința plenară de pe 18 iunie, grupul parlamentar „Pro Moldova” a înaintat o moțiune simplă asupra politicilor (acțiunilor și inacțiunilor) guvernamentale în domeniul sănătății publice. Înaintarea moțiunii simple a fost condiționată de managementul defectuos în gestionarea pandemiei provocată de noul coronavirus și starea deplorabilă în care se află sistemul de sănătate al țării.

Detalii: „Pro Moldova” a prezentat moțiunea simplă împotriva ministrului Dumbrăveanu