Ambasada Rusiei la Chișinău se arată indignată că la postul TVR-Moldova a apărut un material „odios” dedicat evenimentelor din 22 iunie 1941. Ambasadei nu-i este pe plac că „începutul marelui război pentru apărarea patriei a fost prezentat ca începutul eliberării teritoriilor românești ocupate și zi în care România a intrat în lupta pentru reintegrarea națiunii române”, se arată într-un comunicat postat pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei Federației Ruse la Chișinău.

„Este o blasfemie faptul că în ziua memoriei și a plângerii unii jurnaliști și istorici nu fac altceva decât să eroizeze nazismul, justificând crimele regimului Antonescu. Cu greu putem crede că autoritățile românești împărtășesc poziția revanșistă și nostalgică a comentatorilor TVR-Moldova, care de fapt au anunțat susținerea pentru aliatul lui Hilter, Antonescu, la ordinul căruia au fost nimiciți peste 300 de mii de evrei și 50 de mii de romi”, scrie Ambasada Rusiei.

Ambasada Rusiei califică necivilizate și foarte periculoase încercările „de a justifica criminalii și a revizui sentințele tribunalului de la Nurnberg”. „Asemenea ieșiri sunt jignitoare pentru majoritatea cetățenilor ruși, care țin minte isprava eroică comună Armatei Roșii multinațională, care a eliberat Europa de ciuma nazistă”, se arată în comunicatul Ambasadei Ruse.

În reportajul TVR-Moldova se spune în special că 22 iunie 1941 este ziua în care România a intrat în cel de-al doilea Război Mondial pentru eliberarea ţinuturilor ocupate de ruşi din vara lui 1940. Misiunea grea a ostaşilor români era să lupte pentru recuperarea Basarabiei, Bucovinei şi Ţinutului Herţei. Pentru românii de pretutindeni această dată va rămâne în istorie ca ziua în care a început luptat pentru reîntregirea neamului. Nu de aceeaşi părere este şi preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, care a scris pe o reţea socială că astăzi este ziua în care a început ocupaţia Basarabiei.