Judecătorul de instrucție de la Rezina, Andrei Balan, suspendat din funcție în octombrie 2016 de către CSM, vrea repus în funcție. Solicitarea lui Balan vine în contextul clasării dosarului său pentru că faptele care i-au fost încriminate cad sub incidența legii privind amnistia.

Membrii CSM au dispus anularea suspendării lui Balan din funcție, dar cu propunerea către președinte de a-l demite.

„La 29 decembrie 2016, cauza penală a fost clasată pentru că acțiunile lui cad sub legea cu privire la amnistie", a anunțat membrul CSM, Anatolie Țurcan. 

CSM și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale în privința judecătorului Judecătoriei Rezina, Andrei Balan pe data 11 octombrie 2016, la sesizarea procurorului general interimar, Eduard Harunjen. Tot atunci CSM l-a suspendat pe acesta din funcția de judecător „până la rămânerea definitivă a hotărârii în cauza respectivă". Cererea din octombrie a procurorului general, către CSM, de a fi permisă pornirea urmăririi penale şi tragerea la răspundere penală a judecătorului Andrei Balan, pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, a venit abia la 6 ani după ce, în 2010, judecătorul Balan l-a eliberat, contrar legii, pe killerul Vitalie Proca.

Astfel, din materialele procurorilor rezulta că, în luna mai 2010, judecătorul Balan a aplicat în mod ilegal prevederile legale cu privire la amnistie şi a redus cu un sfert (adică 3 ani 5 luni şi 4 zile) perioada pedepsei aplicate interlopului Vitalie Proca. Ultimul fusese condamnat pentru infracțiuni excepțional de grave, comise cu o deosebită cruzime, în prezența unui copil minor şi soldate cu decesul a două persoane.

O altă decizie controversată a judecătorului Andrei Balan a fost cea de eliberare a cetățeanului turc Karalar Murat Hamza, şoferul maşinii care transporta, în martie 2008, prin Chişinău, 200 kg de heroină.