Șeful secției COVID-19 din cadrul Spitalului raional Cahul, Anatolie Malcov, și-a dat demisia. Medicul reclamă că administrația instituției gestionează prost situația epidemiologică, iar lipsa personalului medical din acea secție îi făcea munca aproape imposibilă. În timp ce specialistul afirmă că acolo lucra doar el și o asistentă medicală, directorul spitalului îl contrazice și argumentează că au avut nevoie de timp să se pregătească pentru valul mare de infectări.

„În secţia cu 55 de pacienţi activează un singur medic, un post de asistentă medicală. Condiţiile sanitar-epidemiologice nu pot fi respectate. Personalul tehnic refuză schimbarea uşilor, reparaţia apeductului în secţie”, a subliniat Malcov, pentru ziuadeazi.md.

Totodată, medicul susține că, atunci când a cerut reorganizarea secției COVID-19, dar conducerea spitalului nu a dat curs inițiativei. Mai mult, acesta afirmă că pacienții se plimbă nestingherit pe holuri.

„Acum, în această secție adaptată nu se mai poate nimic de organizat. Am discutat cu directorul, dar și cu alți colegi, i-am spus despre posibile variante de rezolvare a acestor probleme fără mari cheltuieli - să reorganizăm câteva intrări și să creăm zona roșie și zona galbenă. Trei zile la rând mi-au promis că se va face, dar nimic. Ușile de la saloane nu se încuie. Pacienţii merg pe lângă personal, se întâmplă lucruri groaznice acolo”

De cealaltă parte, directorul instituției, Oleg Creciun, neagă acuzațiile.

„Deci ceea ce spunea domnul Malcov de mai multe despre situația cu 55 de pacienţi, e din a 5-a zi, atunci când am avut un val mare şi am avut nevoie de de câteva zile de pregătire pentru a răspunde la acest val”

În același timp, șeful instituției mai spune că acum, în secție lucrează 3 asistente medicale, așa cum prevăd normativele. El mai povestește că secția a fost preluată de un alt medic, șefa departamentului terapeutic, Lilia Postolachi.