Stoianoglo a depus un demers la judecătoria Ciocana care asigură eliberarea lui Platon din pușcărie

11 Iunie

Foto:

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar putea ieși curând din pușcărie. Asta după ce Procurorul General, Alexandr Stoianoglo a depus un demers privind suspendarea executării sentinței.

La judecatoria Chisinau, sediul Ciocana a fost înregistrat demersul Procurorului General (conform art. 460 alin. (8) CPP). Respectivul articol presupune că „în tot timpul efectuării cercetării circumstanţelor noi descoperite, Procurorul General este în drept de a înainta demers de suspendare a executării hotărîrii în limitele cererii de revizuire”.

Altfel spus Platon poate fi eliberat din închisoare pentru că este revizuit dosarul său. Judecătorul care ar urma să examineze acest demers este Victor Rățoi, cel care a dispus arestarea ex-premierului Vlad Filat dar și eliberarea acestuia.

Contactat de Deschide.MD, judecătorul a declarat că nu confirmă și nici nu infirmă faptul că procurorul general a depus acest demers și ne-a rugat să sunăm la Cancelaria judecătoriei. Am ascultat de recomandările lui Rățoi însă la Cancelarie nu răspunde nimeni, cel mai probabil din cauza că judecătoria Ciocana se află în regim de carantină din cauza că un angajat a fost depistat cu Covid-19.

Am încercat să obținem o confirmare și de la Procuratura Generală, însă ofițerul de presă al instituției încă nu ne-a oferit un răspuns care să confirme sau să infirme acest lucru.  

În septembrie 2016, magistratul Victor Rățoi a încercat să interzică presei să filmeze pronunțarea unei decizii deși respectiva ședință de judecată era una publică. Rățoi urma să decidă atunci dacă admite sau nu cererea procurorilor de reținere preventivă a unor judecători implicați în Laundromat atunci când mau fost spălați 22 mlrd dolari SUA din Rusia, prin intermediul băncilor moldovenești. Rățoi este magistrat din 2011, iar în 2014 a fost numit judecător pe viață de președintele Nicolae Timofi. 

Recent, Procurorul General a declarat că dosarul raiderului Veaceslav Platon va fi revizuit și că acesta este nevinovat pentru că nu a participat la delapidarea celor trei bănci BEM, BS și UB. Acest lucru afost spus și de președintele Igor Dodon în repetatea rânduri. 

La scurt timp după aceste declarații în presă au apărut imagini de la audierile lui Platon la PG în fața lui Stoinaoglo dar și alți procurori. În una din imagini, Platon este întrebat dacă cunoaște cine sunt beneficiarii finali ai „Westburn Enterprises Limited”. Acesta se eschivează să răspundă, iar procurorii nu mai insistă. O simplă căutare pe motoarele de pe internet ne arată că firma respectivă a spălat 750 000 000 de dolari SUA. Tot acest lucru a fost posibil prin intermediul unei decizii de judecată din R. Moldova.

Detalii: Bâlbe de la Procuratura Generală. În ce dosar a fost totuși audiat Platon?

 Firma despre care Platon a evitat să vorbească și procurorii n-au insistat a spălat 750 mln $ în Laundromat

Într-o altă înregistrare audio publicată de Deschide.MD, Platon îl amenință pe președintele Moldova Agronindbank cu faptul că „partenerii” săi vor sări la gâtul oricui pentru acțiunile din această bancă.

Detalii: Înregistrare AUDIO / Platon amenință conducerea Agronindbank: Vom sări la gâtul oricui, fie președinte sau premier

Nu mai puțin important este faptul că presa a scris, cu trimitere la documente oficiale, că soția lui Platon ar fi primit un automobil de peste 250 000 de euro, cumpărat din banii proveniți din „Laundromat”. 

Detalii: Fosta soție a lui Platon și-a tras Bentley din banii spălați prin Laundromat

Sprijină echipa Deschide.MD cu o donație pe contul nostru de Patreon. Suntem recunoscători pentru ajutor și sustinerea pe care ne-o acordați.
× Aboneaza-te la fluxul de stiri Deschide.MD pe telefonul tau mobil
Ai depistat o eroare în text?  Selecteaz-o  și apasă combinația de taste CTRL + ENTER