Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, își reiterează recomandarea cu privire la respectarea standardelor internaționale cu privire la antrenarea copiilor în evenimente publice și utilizarea imaginilor în care aceștia sunt prezenți, transmite un comunicat al ombudsmanului Copilului.

„Copiii nu trebuie să fie tratați ca și instrumente pentru campanii de imagine. Dacă unui politician îi pasă de bunăstarea copiilor și dorește să demonstreze o agendă prietenoasă copiilor, acesta trebuie să înceapă prin a le respecta drepturile.

Un copil nu este un decor, ci un cetățean purtător de drepturi. Exploatarea copiilor sau utilizarea lor pentru a obține un avantaj politic le încalcă drepturile.

Dreptul copiilor de a fi ascultat în problemele care îi privesc este consacrat în Convenția ONU privind drepturile copilului, la care Republica Moldova este parte și pe care statul nostru s-a angajat să o implementeze.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului atrage atenția părinților și reprezentanților legali ai copiilor că minorilor trebuie să li se ofere posibilitatea de a decide în mod responsabil și liber dacă ar dori să participe la o activitate publică sau nu. Adulții responsabili trebuie să susțină și să încurajeze interesul pentru activitățile publice și nu să-l exploateze în diverse scopuri, accentuează Ombudsmanul Copilului”, susține Maia Bănărescu. 

În acest context, DESCHIDE.MD menționează că, în ultima perioadă președintele Igor Dodon postează tot mai multe poze cu copii pe pagina sa de Facebook, din cadrul vizitelor sale prin R. Moldova. Acesta a apărut în poze chiar și cu copii invalizi, în cărucior cu rotile. În majoritatea pozelor acesta nu poartă mască și nu păstrează distanța socială, nerespectând astfel măsurile pentru prevenirea COVID-19.