Agenția Națională pentru Sănătate Publică vine cu o reacție după ce vicepreședintele Parlamentului și liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, a declarat că prelevarea testului al unui angajat din cadrul secretariatului fracțiunii parlamentare, în laboratorul ANSP, a avut loc cu încalcarea ordinului Ministerului Sănătății. Potrivit Agenției, laboratorul nu poartă răspundere pentru procesul de colectare şi condiţiile de păstrare şi transportare a probelor, dar şi abilităţile profesionale de realizare a acestui proces.

Cu referire la informaţiile lansate pe reţele de socializare de către dl deputat Alexandr Slusari, menţionăm cu maximă responsabilitate că analiza testului la COVID-19 nu a fost efectuată la Laboratorul ANSP şi nici nu putea fi, din motivele menţionate mai sus. Respectiv, testul a fost efectuat la un laborator privat. Laboratorul ANSP nu poartă răspundere pentru rezultatele testelor care nu se încadrează în criteriile definiţiei de caz. Totodată, susţinem că, indiferent de rezultatul testului, persoana care a fost în contact cu un caz suspect, sau confirmat COVID-19 trebuie să stea izolat 14 zile, iar interpretarea rezultatelor se efectuează doar de către medicul specialist, în corelare cu simptomele clinice, situaţia epidemiologică şi criteriile de prelevare a probelor”, se menționează în comunicat.

ANSP susține că „în loc să îşi exercite sarcinile şi atribuţiile de serviciu, unii politicieni preferă să lanseze declaraţii iresponsabile, fără argumente, în adresa instituţiilor care lucrează cu devotament”.

Îndemnăm pe cei care se manifestă atât de activ în spaţiul public cu lansări de acuzaţii să se implice în respectarea şi promovarea recomandărilor autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, să vină cu soluţii concrete şi să-şi orienteze abilităţile în lupta cu această pandemie, care afectează nu doar sistemul medical, nu doar Republica Moldova, dar întreg globul pământesc. În ultima perioadă, specialişti ANSP, recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, fiind experţi şi membri ai grupurilor de lucru pe domenii relevante în majoritatea instituţiilor din ţară, trebuie să suporte critici din partea unor politicieni şi să răspundă unor acuzaţii neargumentate, care nu au nicio bază juridică şi nicio legătură cu activitatea acestora”, precizează reprezentanții Agenției.

Amintim că Alexandru Slusari a anunțat astăzi că testul repetat al angajatului fracțiunii Platforma DA din Parlament a arătat rezultat negativ. Potrivit parlamentarului, „din păcate, s-au adeverit bănuielile fracțiunii noastre precum că sistemul medical este utilizat în scopul blocării activității Parlamentului”.

Detalii: Angajatul fracțiunii Platformei DA, testat „negativ”. Deputații cer convocarea ședinței plenare

Secretariatul Legislativului a anunțat marți, 2 iunie, că un angajat din cabinetul președintelui unei fracțiuni parlamentare a fost confirmat pozitiv cu noul tip de coronavirus. Mai exact, ar fi vorba despre fracțiunea Platformei DA. Contactat de reporterul Deschide.MD, liderul fracțiunii parlamentare, Alexandru Slusari, a declarat că este prematur de confirmat acest caz, iar persoana respectivă ar urma să treacă un nou test la o clinică privată.

Detalii: Un alt angajat al Parlamentului ar fi fost diagnosticat cu COVID-19. Reacția lui Alexandru Slusari