Directorul firmei care produce conserve de mazăre pe eticheta cărora scrie „Republica Găgăuză” declară că a mers la a făcut această inscripție pe etichetă la recomandarea Direcției Agricole din Comrat. La direcție au declarat însă că ei nu au făcut o asemenea recomandare și că inscripția „Republica Găgăuză” a fost decizia exclusivă a firmei Conserv Grup.

În online-ul moldovenesc au apărut poze cu eticheta unei conserve de mazăre produse în „Republica Găgăuză”. Pe eticheta borcanului de mazăre este înscrisă adresa juridică a companiei: MD-3801, Moldova, Republica Găgăuză, strada Sofia Covalevskaia. Deschide.MD a aflat de la proprietarul adresei juridice din Comrat, Vladimir Topcea că firma „Conserv grup” într-adevăr a închiriat încăperi pentru oficii, însă contractele au fost reziliate acum două luni și jumătate, iar firma s-a mutat în Criuleni.

Cel mai probabil, intenția producătorului a fost de a indica pe etichetă o altă țară decât Republica Moldova, care nu are dreptul să exporte conserve în Federația Rusă ca urmare a embargoului.

Proprietarul companiei „Conserv Grup”, Ilie Vainrub, a declarat pentru Deschide.MD că nu vede nimic criminal în ceea ce a făcut. Recomandarea de a scrie pe etichetă „Republica Găgăuzia” a venit din partea conducerii Direcției pentru agricultură a UTA Găgăuz Yeri. „Mi s-a propus să trec întreprinderea pe teritoriul UTA Găgăuzia, să plătesc aici impozite, iar Direcția pentru agricultură să creeze o fereastră ca să putem exporta pe piața din Federația Rusă”.

Ilie Vainrub a acceptat propunerea autorităților găgăuze, însă Rospotrebnadzor a respins cererea privind deschiderea pieței pentru Conserv Grup, chiar dacă pe etichetă scria „Republica Găgăuzia”. Directorul companiei a decis apoi să transfere compania în Criuleni, unde compania a activat înainte de o muta în UTA Găgăuzia. „În ceea ce privește eticheta, pot să vă spun că stocul a fost epuizat, iar acum inscripția nu a apare nicăieri”, ne-a asigurat Vladimir Vainrub.

Ilie Vainrub     

La Direcția Agricultură din Comrat, au explicat că nu ei nu au nicio legătură cu inscripția de pe etichetă și că asta a fost decizia celor de la Conserv Grup. Aici aflăm că firma „Conserv Grup” funcționează în continuare în Găgăuzia și că a primit dreptul de a se folosi de însemnul de calitate al Găgăuziei „El a primit permisiunea de a folosi semnul de calitate Gagauz Malar, ceea ce înseamnă produse găgăuze. El a primit această permisiune acum o săptămână. Nimeni la noi însă nu deține dreptul să folosească inscripția „Republica Găgăuză”, ne-a declarat directorul adjunct al instituției care s-a prezentat, Andrei Petrovici.