Ziua de 2 iunie rămâne în memoria R. Moldova și a României ca zi de doliu Național. În dimineața zilei de 2 iunie 2016, un elicopter SMURD Iași s-a prăbușit la Cantemir. Acesta a fost solicitat de către medicii din Vulcănești, pentru a transporta aerian și monitoriza un pacient, internat în spitalul raional - o femeie de 85 de ani, care suferea de bronhopneumonie, insuficientă respiratorie și renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii și medicii SMURD Iași. La ora 12:10 minute elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chișinău, femeia fiind preluată de către o ambulanță 903 și transportată la Spitalul de Urgență. Această a fost a 19 operațiune aeriană SMURD pe teritoriul Republicii Moldova.

După acest zbor, elicopterul SMURD cu 4 persoane la bord, membri ai echipajului, zbura deja spre Cahul să preia un pacient și să-l transporte la un spital din Chișinău. În elicopter se aflau pilotul, copilotul, medic și paramedic SMURD. Aparatul de zbor s-a prăbușit din cauza condițiilor meteo lângă pădurea din satul Haragîș, raionul Cantemir, la ora 14:13. Cel puțin o persoană a murit, iar celelalte 3 erau în căutare.

Am văzut o mâna, un picior, căștile piloților. Martorii au scos un pilot cu tot cu scaun, dar doi erau arși. Sunt trei cadavre. Au căzut în marginea localității. Nu sunt victime printre locuitorii satului. Au căzut în pădure. Nimeni nu a rămas în viață. Plouă tare. Polițiștii strâng totul grămadă. E strașnic. Aproape este stadionul. Nu cred că pilotul a încercat să aterizeze pe stadion. Elicoperul avea viteză, dar zbura normal. Vântul e moderat acum, nu e puternic”, spunea atunci un martor. 

Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legi cercetează cazul. Cred că s-a prăbușit din cauza neguri. Au intrat în pădure, s-au lovit și au căzut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a încercat să salveze pe altcineva, dar și-a pierdut viață. Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăți din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la fața locului”, declara atunci primarul satului Haraggî, raionul Cantemir, Iurie Bălănuța.

Ulterior, viceministrul Sănătății din Republica Moldova de atunci, Oleg Crăciun a confirmat faptul că s-a prăbușit elicopterul SMURD în raionul Cantemir și că toți cei aflați la bord sunt decedați. „Decizia de decolare și zbor aparține Autorității Aeronautice din România. Elicopterul se îndrepta după un pacient la Cahul. Echipajul este completat de un pilot, copilot și asistent medical”, a mai spus acesta.

Mai apoi și MAI  avenit cu o reacție: „Am fost informați de autoritățile din Republica Moldova de dispariția elicopterului. Nu avea pacient la bord, ar fi dispărut din zona Cantemir-Haragîș. Este elicopterul nostru. MAI se află în contact cu forțele de intervenție”.

În jurul orei 16:00 primarul de Haragîș Iurie Bălănuța declara că toate cele patru persoane aflate în elicopterul SMURD Iași au murit, trei dintre ele fiind carbonizate. Edilul a mai spus că imediat după prăbușirea elicopterului au avut loc mai multe explozii.

Elicopterul caută un loc de așezare. În pădure este un loc sportiv, un teren de fotbal. Stadionul este undeva la 100 de metri în pădure (...) Elicopterul e de culoare roșie și pe o ușa scrie SMURD (...) Plouă. Acum plouă încă mai tare și negura (ceață -n.r.) invadează (...) Îndată după incendiu au apărut explozii de la rezervoarele de petrol (...) Sunt patru cadavre pe care acum Procuratura le duce în raionul Cantemir. Trei sunt carbonizate. Aveau haine de culoare roșie (...) Localnicii sunt neliniștiți și îndurerați. Au văzut mâini, picioare rămase prin copaci″, a declarat primarul localității Haragis.

În jurul orei 16:30 la MAI purtătorul de cuvânt al MAI, comisar șef Monica Dajbog declara că la nivelul MAI a fost convocată o celulă de criză. „În jurul orei 15 a fost găsită epava elicopterului. La 9:55 a decolat de la Iași. Ultima revizie fusese făcută în februarie 2016. Pilotul avea o experiență de 4.181 de ore de zbor. În acest moment familiile vor fi informate de tragedie de o echipa formată din psihologi și polițiști. Toate aeronavele vor rămâne la sol.″

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a transmis condoleanțe, după prăbușirea elicopterului SMURD în raionul Cantemir, soldată cu moartea a patru persoane.

„Îmi exprim profundă compasiune și transmit condoleanțe familiilor membrilor echipajului SMURD, care și-au pierdut viață, încercând să salveze o altă viață. Este un moment trist pentru cetățenii de o parte și de altă a Prutului și pentru mine personal”, scria atunci Nicolae Timofti într-un mesaj publicat pe site-ul Președinției din Republica Moldova.

Ulterior, mai mulți politicieni moldoveni au transmis condoleanțe României.

După ora 17:00 o echipa de procurori a început anchetă la față locului. Deocamdată, nu au nicio ipoteza a cauzei prăbușirii.

Procurorii militari au deschis un dosar penal în legătură cu prăbușirea elicopterului SMURD în zona raionului Cantemir, localitatea Haragîș - Republica Moldova, în urmă căruia patru persoane au decedat, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a dispus crearea unei comisii care să ancheteze cauzele prăbușirii elicopterului SMURD în raionul Cantemir și a discutat telefonic cu premierul Dacian Cioloș, pe care l-a asigurat tot sprijinul din partea autorităților de la Chișînău in acest dosar.

„Prim-ministrul Pavel Filip a cerut Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Autorității Aeronautice Civile, Procuraturii Generale să întreprindă toate măsurile pentru investigarea și elucidarea cauzelor accidentului aviatic din apropierea localității Haragas, raionul Can­te­mir”, se menționa într-un comunicat publicat pe site-ul Guvernului din Republica Moldova.

De asemenea, șefului Executivului de la Chișînău a anunțat că a convocat la Guvern „factorii responsabili pentru coordonarea acțiunilor de mai departe: investigarea cauzelor și stabilirea circumstanțelor accidentului”.

 

Un dosar care vizează prăbușirea elicopterului SMURD în Republica Moldova a fost înregistrat, joi, la Secția Militară a Parchetului de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție, o echipa de procurori români urmând să plece spre locul prăbușirii, în vederea efectuării unor investigații ale cauzei accidentului.

În jurul orei 18:00 Șeful Deprtamentului pentru Situațîi de Urgență din MAI, Raed Arafat, a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor membrilor echipajului SMURD care au murit în accidental aviatic din Republica Moldova, arătând că ii pare rău că salvatorii devin victime.

“Condoleanțe familiilor și prietenilor colegilor noștri pe care i-am pierdut astăzi în tragicul accident cu elicopterul SMURD prăbușit în Republica Moldova! în astfel de momente rămânem fără cuvinte și fără răspunsuri și ne întrebăm oare ce s-a întâmplat și de ce a trebuit să se întâmple!”, scrie Raed Arafat pe pagină să de Facebook.

Acesta arată că riscurile acestei meserii sunt asumate de angajații SMURD, însă aceste riscuri trebuie să fie reduse la minimum chiar dacă ele niciodată nu pot fi reduse la zero.

“Îmi pare rău că salvatorii devin victime și rămânem neputincioși când pierdem colegi valoroși în misiuni de salvare. Nu avem de unde să știm când astfel de tragedii urmează să se întâmple, altfel poate am fi făcut totul să le prevenim”, a arătat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Arafat precizează că a lucrat mult cu colegii din Iași și din Moldova că proiectul cu Republica Moldova să fie implementat și să fie un success.

“Îmi pare rău că ne confruntăm, din nou, cu o tragedie care pune la încercare echipa și sistemul. Sunt convins că vom merge mai departe și vom salva vieți, așa cum am făcut întotdeauna!”, transmite Raed Arafat.

Un pic mai tâziu Președintele român Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor victimelor accidentului de elicopter din Republica Moldova.

″Am aflat cu durere de tragedia petrecută în Republica Moldova, unde un elicopter SMURD s-a prăbușit în urmă unui teribil accident. Patru vieți au fost curmate în timpul unei operațiuni care avea menirea să salveze o altă viață. Transmit condoleanțe familiilor victimelor, cât și medicilor care și-au pierdut astăzi colegii!″⁣, a scris șeful statului, pe pagina sa de Facebook.

În jurul orei 19:00 Premierul român Dacian Cioloș transmite condoleanțe familiilor victimelor accidentului din Republica Moldova.

Transmit condoleanțe familiilor victimelor tragicului accidentul care a avut loc astăzi în Republica Moldova. Statul român va asigura toate cheltuielile necesare pentru repatriere și funeralii.

Imediat după accident, am vorbit cu ministrul de Interne, Petre Tobă, căruia i-am cerut să constituie o celulă de criză la Ministerul Afacerilor Interne și să organizeze recuperarea și repatrierea celor decedați.

În cursul acestei zile, am avut două convorbiri telefonice cu premierul Republicii Moldova, care m-a asigurat de tot sprijinul în desfășurarea anchetei. Procurorul general al Republicii Moldova se deplasează la locul accidentului, unde se vor lua toate măsurile pentru repatrierea celor decedați.

De asemenea, am vorbit și cu procurorul general adjunct al României, care m-a informat că este în curs de instituire un protocol cu Republica Moldova, astfel încât partea română să fie parte în anchetă care investighează cauzele accidentului.

Două laboratoare criminalistice românești, cu echipele aferente, sunt pregătite și se vor deplasa în această seară spre Republica Moldova, astfel încât mâine, la prima ora, să fie la față locului și să participe activ la anchetă, alături de specialiștii moldoveni, imediat ce protocolul între cele două părți va fi semnat.

Am vorbit și cu ambasadorul Marius Lazurca, care s-a deplasat la față locului, să se implice personal pentru a facilita demersurile necesare.Imediat ce vom avea mai multe informații, acestea vor fi comunicate.

În aceeași zi președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prezidențial prin care ziua de 3 iunie este declarată zi de doliu național în memoria celor patru victime ale accidentului aviatic din apropierea localității Haragis, raionul Cantemir, în care a fost implicat un elicopter al SMURD Iași.

În memoria celor patru cetățeni români decedați în accidentul aviatic din sudul Repubicii Moldova, toate localitățile, misiunile diplomatice și consulatele țării vor avea drapelele arborate în berna. De asemenea, la ora 12.00 moldovenii vor păstra un moment de reculegere.

Mai mulți salvatori au rămas în acea noapte la locul tragediei, unde au continuat cercetările. În ziua următoare, împreună cu echipa trimisă de România, au analizat problele pentru a stabili circumstanțele accidentului aviatic.

SMURD-ul și toți salvatorii sunt în doliu. Un elicopter din Iași al acestui serviciu mobil de urgență s-a prăbușit joi după amiază, 2 iunie 2016, în Republica Moldova.

Cele 4 persoane aflate la bord - pilotul, copilotul, medicul și un asistent - au murit. Aparatul de zbor a luat foc la impactul cu solul, iar trupurile a trei dintre victime au fost găsite carbonizate. Salvatorii făcuseră mai multe transporturi că să-i ajute pe medicii moldoveni și se pregăteau să preia un nou pacient. Plouă torențial și era ceață, iar pilotul ar fi încercat să aterizeze de urgență, povestesc martorii.

Echipajul SMURD plecase în cursa de pe stadionul din Chișînău să preia din Cahul un american de 64 de ani cu accident vascular, ce trebuia adus de urgență la spitalul din Chișînău. În Raionul Cantemir însă, în apropierea localității Haragis, aparatul de zbor a dispărut de pe radar. Se prăbușise în pădure. Printre copaci, elicopterul s-a făcut bucăți.