Guvernul a negociat cu Banca Mondială proiectul Acordului de împrumut între R. Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare privind al doilea Proiect de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizată cu energie termică.

Costul total al proiectului ce urmează a fi finanțat din resursele de credit ale BIRD constituie 92 mil EUR (echivalent a 100 mil USD), care are drept scop continuarea eforturilor de modernizare a infrastructurii termoenergetice a S.A. Termoelectrica, începute în cadrul Proiectului de îmbunătățire a eficienței sistemului de alimentare centralizat cu energie termică din 2015.

Termenul maxim de implementare este până la 31 decembrie 2025.  Maturitatea împrumutului este de 30 de ani, inclusiv 5 ani perioada de grație. Proiectul va fi implementat de „Termoelectrica”.

Totodată, beneficiarul final a Proiectului reprezintă populația orașului Chișinău, care locuiește în blocuri de apartamente și case conectate sau care urmează a fi conectate la SACET și/sau clădiri publice și administrative, inclusiv grădinițe, școli și spitale, precum și clădiri industriale și comerciale. Persoanele vor beneficia de o fiabilitate îmbunătățită a furnizării energiei termice, o calitate mai bună a serviciilor de termoficare, un control mai bun al consumului de căldură și un nivel mai înalt de confort. Serviciile de termoficare îmbunătățite vor aduce beneficii în special: (a) gospodăriilor cu venituri mici, care nu-și pot altfel permite un serviciu de termoficare de calitate; (b) femeilor, care lucrează sau stau acasă mai des decât bărbații; (c) persoanelor în etate și (d) copiilor și personalului angajat în grădinițe, școli, alte instituții de învățământ și instituții medicale.

Acordul de împrumut va intra în vigoare ca urmare a îndeplinirii tuturor procedurilor necesare în acest sens, inclusiv semnare, ratificare etc.