Procuratura Generală a inițiat o cauză penală pe faptul ”divulgării datelor urmăririi penale” și ”amestecul în înfăptuirea urmăririi penale” (art.303 și 315 Cod penal). Decizia survine ca urmare a aparițiilor în presă a unor secvențe video din cadrul audierii lui Veaceslav Platon în dosarul penal, preluat de la DIICOT România, în care este vizat cetățeanul Vladimir Plahotniuc.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale, prin ordonanța Procurorului General, Alexandr Stoianoglo, investigațiile au fost puse în sarcina unui grup de urmărire penală care urmează să stabilească toate circumstanțele divulgării informațiilor și actelor procesuale din dosar, în vederea amestecului la efectuarea urmăririi penale.
 
„În paralel, conform Legii cu privire la Procuratură, a fost demarat și un control de serviciu pentru stabilirea circumstanțelor scurgerii în presă a materialelor cu caracter procesual penal, divulgate contrar intereselor urmăririi penale și neconform procedurilor legale. Procuratura va continua să depună toate eforturile pentru investigarea obiectivă a dosarelor vizând devalizarea sistemului bancar, indiferent de tentativele unora de a zădărnici acest proces ireversibil”, se arată în comunicat.

 

Amtim că astăzi a fost expediată presei o înregistrare cu raiderul Veaceslav Platon, de la audierile în fața procurorilor inclusiv a șefului PG Alexandr Stoianoglo, în care Platon spune că ar „trebui de intrat la Victoriabank”, având în vedere că acționarul de drept din România - Banca Transilvania să fie lăsat fără pachetul de acțiuni.

VIDEO // Raiderul Platon îi explică lui Stoianoglo cum să lase Banca Transilvania fără acțiunile de la Victoriabank

Totodată, este menționat că și ieri presa a primit un clip video cu V. Platon, după ce Alexandru Stoianoglo a devenit procuror general. Din imagini, se poate observa cum la intrarea în încăperere, Procurorul General Stoianoglo merge și se salută cu V. Platon, căruia i se adresează cu: „Salut, Veaceslav!” În replică, Platon, cu zâmbetul pe buze spune: „Bună, Alexandr Dmitrivici”.

Ulterior Procuratura Generală a venit cu o reacție la apariția imaginilor video spunând că a ancheta persoanele care au expediat acele înregistrări presei. 

 „Imaginile video, publicate în presă, constituie o secvență din cadrul audierilor lui Veaceslav Platon în dosarul penal, preluat de la DIICOT România, în care este vizat cetățeanul Vladimir Plahotniuc și despre care publicul larg a fost anterior informat. Audierea lui Platon a fost efectuată de către un grup de procurori, în prezența apărătorilor acestuia, iar întreg procesul a fost filmat, oficial, de către un expert criminalist”, susțin reprezentanții Procuraturii Generale.